Kupus dobro rodio

Povrtari završavaju poslove na njivama i svode račune. U ovom trenutku aktuelne su kupusnjače: karfiol, kupus, brokoli. Saša Svirčev, poljoprivrednik iz Iđoša je orijentisan na uzgoj povrća koje proizvodi na oko 20 jutara,a ove godine uzgajao je čak 21 kulturu.

 

 

 

 

-Od povrća najbolji rod ove godine ima kupus. Bilo je padavina i malo bolesti. Najlošije smo prošli sa paprikom od koje smo najviše očekivali. Imamo oko 10.000 strukova futoškog kupusa mada je on zahtevan za uzgoj, pogotovo u ovako kišovitim godinama. Sa druge strane za ovaj kupus postoji siguran plasman – rekao je Saša Svirčev, poljoprivrednik.

Kupci u ovo doba godine najviše traže kupus jer je vreme za kiseljenje.

-Kod nas je ustaljena praksa da se kupus stavlja kada je zima. Smatram da je sada pravo vreme za to – kaže Svirčev.

Osim na otvorenom gazdinstvo Svirčev povrće ima i u plastenicima.

-Jesen ove godine ima temperature iznad proseka tako da u plastenicima imamo rod veći i lepši nego u proleće. Cene su zadovoljavajuće – rekao je naš sagovornik.

Prošle godine od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo našem sagovorniku odobren je deo sredstva za kupovinu sistema za navodnjavanje koji je postavljen na parceli od 10 jutara. Ove godine subevncija mu je odobrena na konkursu Grada Kikinde.

Saša Svirčev već dve decenije bavi se povrtarskom proizvodnjom. Proizvode prodaje na kikindskoj pijaci, a sa godinama je stekao stalne kupce tako da ga ne brine plasman povrća.