Kukuruz i suncokret u odličnom stanju


Ervin Čikoš poljoprivrednik iz Ruskog Sela živi od ratarstva. Na njegovim parcelama najviše površina je pod kukuruzom i suncokretom koji su kako ističe u odličnom stanju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-U vreme oprašivanja kukuruza ove godine nismo imali ekstremno visoke temperature od 35 stepeni, tako da očekujem rekordan rod kukuruza. Nalivanje zrna takođe je dobro, a vlage u zemljištu ima dovoljno – kaže Ervin Čikoš.

Kukuruzu u narednom periodu trebaju poneka kiša i lepo vreme.

-Sada je važno da se zrno dobro nalije. Nikako ne bi valjalo da imamo ekstremno visoke temperature jer bi biljka mogla da se “skuva”, ali na to već ne možemo da utičemo.

Naš sagovornik svake godine zasnuje po 50 jutra pod pšenicom, kukuruzom i suncokretom. Poljoprivrednici se nadaju da se neće ponoviti prošla godina klada je suncokret je podbacio.

-Praktikujem raniju setvu kukuruza i nadam se solidnom prinosu – dodaje Čikoš.

Kukuruz i suncokret u kikindskom ataru koji nije pogođen vremenskim nepogodama u dobroj su kondiciji, napominju stručnjaci. Ove godine očekuje se natprosečan rod najrasprostranjenijih ratarskih kultura, a poljoprivrednici će već polovinom avgusta na Danu polja u organizaciji Poljoprivredne stručne službeKikinda“ imati priliku da vide koji su se hibridi pokazali kao dobri ove proizvodne godine.