“Kuhinjski kalfa” Ekonomsko trgovinskoj školi


Učenici Ekonomsko trgovinske škole su na takmičenju ugostiteljskih škola Srbije u pripremanju i aranžiranju zdravih i pristupačnih obroka, „Kuhinjski kalfa“, osvojili prvo mesto za jeftinu đačku užinu, pod nazivom “Krompirica”.

Ekonomsko trgovinska škola, smer kuvar konobar pobednik je sedmog ciklusa, koji organizuje RTS, a predstavlja serijal priloga iz školskih kuhinja. Naime, uz pomoć svojih nastavnika, učenici su spremali jela koja su specijaliteti u sredinama u kojima se nalazi njihova škola. Kako je tumačio nastavnik kuvarstva u ovoj školi Milan Maletić, pažnja je bila usmerena na nutritivnu vrednost obroka kao i na cenu, koja treba da bude prihvatljiva:

 

-Dobili smo ponudu od RTS da učestvujemo na ovo takmičenje. Malo smo se dvoumili, zato što smo u konkurenciji mi ustvari najmlađi. Serijal je počeo u oktobru i trajao je do maja. Glasanjem od strane gledaoca mi smo osvojili najviše poena. Ušli smo u finale i tamo takođe pobedili. U žiriju nam je bio i čuveni Jovan Memedović. Osvojili smo prvo mesto, zato što smo se pridržavali osnovnog pravila da pripremimo pravu laganu užinu, koja nije komplikovana azdrava je, bez aditiva  i brza za pripremu.

Učenici, zajedno sa nastavnicima i nutricionistima, gostovali su u najgledanijoj jutarnjoj emisiji u Srbiji i na taj način promovisali svoju školu, ali pre svega podsticali svoje drugare na zdravu ishranu i zdrav život. Priznanje, koje su osvojili predstavljaće bitan segment u stvaranju lične karijere.

Snimanje i priprema jela odvijalo se u školskim restoranima, na istim mestima na kojima se i polažu ispiti iz kuvarstva, ona koja odgovaraju ukusu i tradiciji grada i okoline u kojoj se nalazi sedište škole. Rad kikindske škole, koja postala vrlo poznata i priznata u okruženju baš zbog promocije naciolanih jela, podržava lokalna samouprava što predstavlja bitan segment u usavršavanju mladih ljudi. Ekonomsko- trgovinska škola, koja je jedina u konkurenciji škola koja nije potpuno tako profilisana, a u svojim redovima je imala najmlađe polaznike, borila se u konkurenciji još 11 škola, da bi u finalu pobedila Ugostiteljsko – turističku školu iz Vrnjačke Banje i ugostiteljsku školu Vuk Karadžić iz Velike Plane.