Kuda za doček?

Ostalo je još svega tri dana do Novogodišnje noći. U kikindskim restoranima i kafićima ima još mesta za rezervacije, ali, ako je suditi prema našoj anketi, većina sugrađana će najluđu noć dočekati u kućnoj varijanti. Sad da li će to biti kuhinja, dnevna soba, ili komšijski balkon nije toliko ni bitno. Bitna je vesela atmosfera i da se u toj noći sebi i drugima poželi puno zdravlja i sreće.

Šta je ono što diktira odabir, savršeno je jasno. Najčešće se organizujemo na prvom mestu prema dubini džepa, ali je bitna i ponuda, kao i društvo sa kim se ide u provod. Poređenja radi, za jedan bračni par, doček u restoranu ili kafiću staje od pet do sedam hiljada, zatim praznična toaleta, kada smo svi široke ruke što dodaje cifru od 10 hiljada, uz uslov da se cipele pozajme iz ove godine, zaokružuje iznos na 17 hiljada. Tu se doda još hiljadarka za taksi tamo i nazad, zatim kozmetika i dolazimo na cifru od 20 hiljada. Ali, sa restoranskog dočeka se valja i vratiti kući, pa se mora računati i na pripremu hrane za ostale praznične dane, što dodatno gomila gore navedenu cifru.

Kada je samo kućna varijanta u pitanju onda to izgleda malo drugačije. Za meso, zatim salatu, prilog, kupus, materijal za tortu, piće za četvoročlanu porodicu, sve zajedno dođe do iznosa do 6000 dinara, tu se dodaju svi mogući ukrasi za jelku, zatim jelka, pa paketići za ispod jelke, a komotno se može dodati i topli čaj s rumom za Deda Mraza, kada zakuca na vrata i deset šampita za tetku iz Niša, sve zajedno do 10 000 dinara.

Em, hrane i pića u izobilju, em nema svađe oko daljinskog upravljača, pošto svi gledaju Novogodišnji program i pevaju. Kikinđani, bar oni na koje smo mi naišli prilikom snimanja ankete, najčešće se odlučuju da domaćinski dočekaju Novu godinu. Kako bilo da bilo Nova će doći, čekali je mi ili ne. Da li donosi nešto lepše i interesantnije, neko bolje leto, neku Grčku u nagoveštaju, ostaje da se vidi. Bitno je naučiti sebe umerenosti u svemu, pa i u novogodišnjim željama.