Kuće za 12 porodica

U okviru Regionalnog stambenog programa u lokalnoj samoupravi potpisani su ugovori o donaciji bespovratnih sredstava za kupovinu kuća sa okućnicom na selu. Uručujući ugovore porodicama koje su rešile jedno od najvažnijih životnih pitanja gradonačelnik Pavle Markov istakao je da očekuje da će i ostale porodice koje su ostavile ognjišta zbog rata biti stamebno zbrinute.

-U saradnji sa Komeserijatom za izbeglice i migracije trajno smo uspeli da rešimo problem stambenog zbrinjavanja za 12 najsiromašnijih izbegličkih porodica koje žive u našem gradu. Oni su došli iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a imaju prebivalište u Kikindi. Na ovaj način pokazujemo da rešavamo probleme koji su nastali u nesrećnim okolnostima koje su zahvatile ove porodice. Pomažu mnogobrojni donatori, kao i organizacije, a na nama je da im pružimo svu neophodnu podršku – istakao je Pavle Markov.


Za kupovinu seoskih kuća porodice su dobile 9.500 evra, kao i 1.500 evra u dinarskoj protivrednosti za opremanje nameštajem ili belom tehnikom.
Četrdesetogodišnja samohrana majka Dragana Ostojić 1991. godine zajedno sa porodicom izbegla je iz Ključa u Mokrin, gde je sada uspela da kupi kuću.
-Do sada smo živeli kao podstanari, ali konačno se i nama sreća osmehnula tako da smo dobili svoju kuću – istakla je Dragana Ostojić.


Predrag Mihajlović ima 45 godina i do ratova devedesetih živeo je u Bosanskom Grahovu. Do skoro je živeo u iznajmeljenim kućama u Kikindi,a posle skoro tri decenije ima svoj krov nad glavom. Odlučio se za kupvinu kuće i Nakovu u kojoj će živeti sa suprugom i sinom.
-Hvala svima u gradskoj upravi na čelu sa gradonačelnikom Pavlom Markovim, Komeserijatu za izbeglice i migracije i donatorima koji su omogućili da dobijemo svoju kuću. Uzbuđeni smo i srećni – dodao je Mihajlović.


Bespovratna sredstva za kupovinu kuća sa okućnicom omogućena su preko programa Komesarijata za izbeglice i migracije.
Čast mi je i zadovoljstvo što sam u timu Komesrijata koji rešava teška životna pitanja i obezbeđuje domove za najugroženije. Grad Kikinda je svojevremno primio veliki broj izbeglica i kroz ovaj projekat do kraja godine biće zbrinuto 105 porodica. Lokalna samouprava jako lepo sarađuje sa našim Komeserijatom, a rezultat su ugovori za kupovinu 14 kuća koje smo dodelili u prethodnom periodu, 24 porodice izabrane su za pomoć u građevinskom materijalu, a moramo napomenuti i dve zgrade u Pere Segedinca sa 25 stanova, kao i buduću zgradu u ulici Dušana Vasiiljeva sa 16 stanova – objasnila je Dušica Berleković iz Komesarijata za izbeglice i migracije.
U našoj sredini još 70 porodica izrazilo je potrebu za stambenim zbrinjavanjem.