„Krofnijada“ u Iđošu

Udruženje žena Iđoš bilo je domaćin „Krofnijade“, koja se u ovom selu, uz pauze, održava od 2014. godine. Ove godine, Iđošanke su ugostile članice udruženja žena iz Kikinde, Novih Kozaraca, Banatske Topole i Novog Miloševa.

Kako je istakla predsednica UŽ Iđoš Biljana Đurđulov, želja im je da se kroz ovu manifestaciju druže, a ne takmiče.

Cilj nam je da se okupimo, družimo, a ko pravi najbolje krofne, manje je važno. Sve što napravimo, poklanjamo zainteresovanima.

     

Gošće Iđoša ističu da se uvek odazivaju na poziv za učešće na ovako interesantnim manifestacijama. Iako su Novokozarčanke poznate po piti krompiruši i „Pitijadi“, za koju se uveliko pripremaju, ovoga puta pokazale su i koliko su umešne u pravljenju krofni.

Predsednica Udruženja žena Banatska Topola Iboja Kočiš istakla je šta je ono najvažnije biti smiren i strpljiv kada se prave krofne, a da nikakve velike tajne nema.

     

Ipak, mladim domaćicama neretko pripremanje ove poslastice ne uspeva. Testo ipak zahteva određenu veštinu i iskustvo. Tako nam je i članica Udruženja „Kolo srpskih sestara“ Draginja Nedin iz Novog Miloševa rekla je da je i njoj bilo teško da nauči kako se to spremaju krofne, posebno kada se udala u 16. godini. Zanat je „krala“ od svekrve, majke i drugih iskusnih domaćica.

    

Kao što se vidi, iako nije bilo pobednika i poraženih, mala doza takmičarskog duha svakako je postojala. Tako su i Kikinđanke smatrale da su njihove krofne najbolje.

Manifestacija poput ove čuva od zaborava istinske domaće recepte. Podršku za organizovanje ovog događaja domaćice su dobile od MZ Iđoš, koja proslavlja svoje dane.