Kretoš+Luna park+Šumica=1. maj

Luna park, kretoš, razne igračka, ali i korisne stvari poput alata ili kućne aparature i ovoga puta su u okviru prvonajskog vašara okupili, premda u manjem broju Kikinđane. Cene su , prema tvrdnji prodavaca bile iste kao i prošle godine, ali je posetilaca, da li zbog kiše ili odlaska na neka druga mesta bilo upola manje nego ranijih godina.

Najveći deo platoa, na kom je sada već tradicionalno u okviru prvomajskog praznika postavljen luna park i ovoga puta prekriven je raznoraznim spravama i aparaturama. Svaki od ponuđenih sadržaja nudi po ceni od 150 dinara i uživanje u različitim muzičkim žanrovima. Tek u ovakvoj situaciji, slučajni prolaznik ima mogućnost da zapazi da muzika može da privuče, ali i da odbije,  zavisi od ukusa.

Osim autica, malog ringišpila, raznih trambolina i ostalih strašnih i manje strašnih sprava, po ceni od 150 dinara koliko je stajao žeton, u ponudi su, u šetališnoj zoni bili i kretoš po ceni od 60 dinara 100 grama, žele bombone za 80, 300 grama raznih bombonica za akcijskih, kaže trgovac 200 dinara.

 

 

Ćeten alva je nuđena po ceni od 80 dinara, a licidersko srce za samo 250 dinara, a komotno bi moglo biti prodavano za 300, kaže rumena kolačarka.

 

Na celom prostoru postavljene su česme, kontejneri, pomični toaleti. Prostor je očišćen, tretiran i prilagođen nameni. Kako bi sve funkcionisalo po pravilu uz poštovanje i kupaca, prodavaca, ali i samih meštana, kao i grada Kikinde, inspekcija obavlja svoj deo posla.

Posetilaca u prepodnevnim satima je bilo, premda u daleko manjem broju nego što bi lepše vreme namamilo. I

 

Osim što bi se mogla zaraditi kijavica ili nazeb zbog kiše, moguće je da se u prirodi desi i bliski susret s krpeljima, bez obzira na tretiranje, u prirodi ih ima, pošto im je vetar saveznik.

Kako smo mogli da čujemo od dežurnih u Hitnoj službi, do popodnevnih sati nije bilo poziva zbog ujeda ovih insekata, ipak savet je da se po povratku iz prirode obavezno pregleda telo, posebna pažnja da se obrati na kosu, a odeću staviti na pranje.

Ukoliko se desi da se zakači krpelj, obavezno se javiti lekaru u domu zdravlja. Lekari kažu da, ukoliko je krpelj bio zaražen, prvi simptomi se javljaju od prvog do 30 dana.