“Kraljevi gvožđa”

Miloš Borajev sa 18 godina i bravarskim zanatom u rukama otišao je u svet.Nakon što je 26 godina radio kao podvodni varilac u mnogim evropskim zemljama i pošto je veći deo svog radnog veka proveo u Nemačkoj u Berlinu vratio se u Bašaid gde je pre četiri godine osnovao firmu “Kraljevi gvožđa”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Pogon je najpre bio smešten u ulici Branislava Nušića, ali nam je vrlo brzo bio potreban veći prostor tako da smo se preselili. Ni sam nisam očekivao da će posao ovako brzo napredovati. Dobar glas, dobar kvalitet rada i tačnost bili su nam najbolja preporuka – istakao je Miloš Borajev.

Kaže da mu je slikarstvo velika ljubav tako da sam osmišljava ukrase. Kako ističe svaka kapija od kovanog gvožđa koja izađe iz njegovog pogona je unikatna.

-Proizvodimo kapije od gvožđa u baroknom stilu. Nismo imali nijednu porudžbinu iz Srbije, ali zato nam ne manjka mušterija u inostranstvu. Blizu 90 procenata porudžbina je iz Rumunije, a kupce imamo i u Švajcarskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Americi pa čak smo radili i izvoz u Australiju – kaže naš sagovornik.

Kapije su teške od 1,3 do tri tone.

Kupci traže da je kapija jaka, moćna, široka, visoka. Na kapijama koje napravimo kupci jako retko traže izmene. Sam ih crtam, a svaki deo koji se ugrađuje je ručni rad. Imam veliki broj porudžbina tako da kupci nekada čekaju u redu – napominje Borajev.

Krajni proizvod pravi se iz četiri dela jer drugačije ne bi mogao da se transportuje.Proizvodna hala zauzima 500 kvadrata, ali naš sagovornik planira da je proširi jer će početi da izrađuje proizvode od drveta na zahtev kupaca.Trenutno ima šest zaposlenih radnika, ali treba mu još.

Za jednu kapiju potrebno je između tri i četiri meseca da se napravi. Interesantno je da je pri kraju izrada vilinske kočije koju je naručila meštanka Bašaida. Njena želja je da dečije rođendane i slavlja obogati vožnjom u kočiji tako da će biti na usluzi mališanima. Borajev se šali da odlično zna kako treba da izgleda vilinska kočija pošto i sam ima sedam ćerki na koje je ponosan.