“ Kosmičko obrazovanje deteta” u Centru lepih veština

U okviru zimskog kreativnog kampa,”Kosmičko obrazovanje deteta”, koji je organizovao Centar lepih veština, 13 mališana predškolskog uzrasta, od 3-6 godina učilo je o kosmosu.  U okviru trodnevnog kampa, kikindski mališani i njihovi gosti učili su prema programu montesori.

Temu su im kroz maštoviti prikaz predstavile sertifikovane vaspitačice, Aleksandra Ludajić i Beanislava Gecić, koje već izvesno vreme rade prema tom programu u vrtiću „Pčelica“.

Deca su mešovitog uzrasta, od 3-6 godina, te su vaspitačice imale podosta zahtevan zadatak da decu uvedu u priču i da ih zeinteresuju za temu. Kako je navela vaspitačica Aleksandra Ludajić, ideja je bila da se na zanimljiv način završi ovaj zimski raspust:

-Teme koje smo osmislile su zapravo iz kosmičkog obrazovanja. Prvog dana smo upoznali decu sa velikom lekcijom o stvaranju svemira. Upoznali smo ih sa sunčevim sistemom, sa galaksijom. Sledećeg dana smo se nadovezali na ovu priču, tako da smo vremenski period stvaranja naše planete povezali. Krenuli smo od arheozoika, preko neozoika i napravili smo sat doba. Danas se spremamo za jednu veliku avanturu.

A naučilo se podosta, te će i roditelji saznati neke ili zaboravljene informacije, ili će ih njihovi mališani informisati na pravi način.

Kamp traje tri dana, što je podosta kratak period kako bi se po Montesori programu ispratilo sve ono što treba da se realizuje, ali su vaspitači određene segmente baš tog načina obrazovanja uspešno zapratile i time bile jedinstvene, kada su vrtići u pitanju. Ovo je lepa saradnja, Centra, zatim  vaspitača, kao i mališana i njihovih roditelja u vrlo inspirantivnom prostoru samog centra, koji  su osmislile Tanja Jolić i Dragana Galić dodala je Ludajić, te je u planu i  nastavak u doglednom periodu.