Kosili žito kao nekad

U organizaciji KUD-a “Adi Endre” i MZ Sajan održane su 23. Severnobanatske žetelačke svečanosti. Učestvovalo je 17 ekipa, a cilj manifestacije je da se očuva tradicija ručne kosidbe hlebnog zrna. Do parcele sa žitom kosci su išli u povorci.

Jedina žena koja je kosila žito je 65-godišnja Ester Fekete iz Sajana.Od 2003. godine takmiči se u ručnom košenju. Ester je podsetila kako se nekad kosilo žito:

 

 

 

 

 

 

 

-Nekada je u kosidbi učestvovala cela porodica. Muški članovi su kosili žito, a žene i deca su ga sakupljale. Kada je došao rat žene su naučile da kose pšenicu i rade kao i muškarci.

Ekipi domaćina pridružio se i član Gradskog veća Goran Dumitrov koji se takmičio rame uz rame sa iskusnim koscima:

-Pokušaću da pomognem ekipi iz Sajana kojoj je potreban jedan član. Nikada nisam ručno kosio žito i sada mi je prilika da naučim. Od velike važnosti je da se ova manifestacija održava jer čuva sve što je vredno od zaborava.

Najmlađa ekipa bila je takođe iz Sajana. Nju su činili mladi od 10 do 15 godina: Evelin Tot, Akoš i Atila Benjocki i Ričard Fekete koji su želeli da daju doprinos žetelačkim svečanostima.

Najstariji kosac bio je 79-godišnje Imre Tot Kiralj iz Subotice. Kosi od 1956. godine , a sa 17 godina radio je u zemljoradničkoj zadruzi.

Veliku pomoć manifestaciji već duže od dve decenije pruža Grad Kikinda, a ove godine podršku je pružio i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine.

-Ovo je pravi način da odamo počast našim precima i da pokažemo put mladim generacijama – rekao je Zoltan Tot, predsednik MZ Sajan

Među ekipama su bili žeteoci iz: Mađarske, Crne Bare, Kikinde, Sente, Subotice, dok su prisutni bili i gosti iz Rumunije.