Kornišona manje nego lane

Na prostoru Poljoprivredno-preduzetničkog inkubatora koji je u vlasništvu Grada Kikinde,a dat je na upravljanje Udruženju poljoprivrednih proizvođača “Banatska lenija”, u 14 plastenika i na više od jednog hektara zemljišta počela je berba krastavaca i paradajza.Usled nepovoljnih vremenskih prilika kvalitet i rod krastavaca nije zadovoljavajuć.

-Trenutno stanje krastavaca kornišona nije zadovoljavajuće. U proteklom periodu bilo je dosta padavina tako da je biljka pretpela stres i puna je bakterioza i viroza. Dužina branja će zavisiti od toga kakvo ćemo vreme imati i kako će ono uticati na krastavce – istakao je Dejan Ugrešić, povrtar.

Osim krastavaca i paradajza na oglednom polju ove godine zasnovane su lubenice i paprike. Prvi put na manjoj parceli zasađen je i kukuruz šećerac za koji postoji tržište. U toku je i obuka nezaposlenih sugrađana koji su na evidenciji Filijale NSZ, a koji žele da nauče da uzgajaju povrće.

-Obučavamo petoro sugrađana, a nakon njih obučićemo još toliko. Cilj svih nas, gradske uprave i Udruženja “Banatska lenija”, je da naši sugrađani posle obuke osnuju poljoprivredno gazdinstvo ili da budu dobro obučeni da mogu da se zaposle kod poljoprivrednih proizvođača jer imamo problem nedovoljno obučene radne snage – rekao je Nikola Filipović iz Udruženja “Banatska lenija”.

Za drugu grupu obuke se planiraju krajem jula, početkom avgusta.

Planirani rod kornišona bio je više od 15 tona krastavaca, ali povrtari ove godine ne očekuju više od 7,5 do osam tona. Oni se plasiraju za poznatog kupca firmu “Maminger”.