Konvoj KFOR-a na severu Kosova

 

Više od 45 vozila Kfora ušlo je jutros na sever Kosova i Metohije. Kretali su se u koloni ,a zatim se zaustavili u Leposaviću preciznije u selu Dren nadomak Leška ,desetak kilometara od administrativnog prelaza Jarinje da bi u popodnevnim satima napustili sever pokrajine. A danas je održan i miran protest Unije žena Kosova i Metohije u severnoj Mitrovici. One su osudile sve nerazumne poteze Prištine kojima se ugrozavaju prava srpskog naroda u pokrajini.

Pokreti Kfora na severu dolaze u trenutku već podignutih tenzija nakon poteza koje Priština povlači mimo EU, a posebno uoči namere da sutra donese odluku o formiranju vojske Kosova, uz otvorenu podršku zapadnih centara političke i vojne moći.
Komandant združenih snaga NATO u Napulju, admiral Džejms Fogo, juče je rekao da je formiranje vojske nešto o čemu “suvereno odlučuje”Priština. U tom kontekstu, prisustvo Kfora na severu, posebno sastav i oprema vozila, ukazuje na strahovanje od moguće reakcije Srbije.

Portparol KFOR-a Vinćenco Graso izjavio je za televiziju Most da se radi o rutinskoj vojnoj vežbi, koje su se i ranije održavale, kao i da civilno stanovništvo nema razloga za brigu. Vinćenco nije odgovorio na pitanje gde je krajnja destinacija vozila KFOR-a, kao ni koliko će njihove aktivnosti da traju.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je za televiziju Most da ukoliko je KFOR-u stalo do bezbednosti Srba, ali i ispunjena mandata koji mu je poveren, rezolucijom SBUN 1244, trebalo je te snage da usmere ka jugu i u srpskim sredinama, a ne prema centralnoj Srbiji.