Konci i katanci i po koja “tigrova mast”

Kikinđani na Zelenjaku već godinama mogu da kupuju sve ono što bi im moglo pomoći za krojačke radove. Komisiona prodaja šivaćeg materijala na tezgi Zorana Erdeljana upotpunjena je i raznim kućnim potrepštinama.

Premda se ovim poslom bave više od 20 godina, ipak pojedini sugrađani ne znaju da je kod njih moguće nabaviti sve od vikse, preko žileta i metalnih viklera, pa sve do otvarača za konzerve, šibica i nekada vrlo popularne tigrove masti.

Dugogodišnji prijatelji gotovo svakog doma, su Erdeljanovi koji se bave prodajom raznih kućnih potrepština. Na njihovim tezgama moguće je naći i ono što je već i u mislima zaboravljeno.

Ova porodica svoju komisionu robu zasniva na potrebama mušterija, koje se neretko oduševe kada pronađu nešto, što se gotovo više ni ne proizvodi. Osim ziherica, koje staju od 10 do 20 dinara,  gumice za tegle 100 dinara, makaze od 50 do 800 dinara za profesionalne za šišanje kao i one za krojenje, na ovoj tezgi smo pronašli i katance po ceni od 100 do 200 dinara.

Kada je profesionalno šivenje u pitanju u ponudi komisionaZIS moguće je nabaviti bobin za mašinu po ceni od 250 do 350 dinara, spolne za donji konac, od plastike 30 dinara ili metalne 40, zatim parači od 80 do 100 dinara, naprstak 50, dugmad za 3-5 dinara komad, igle za ručno šivenje po ceni od 20 do 50 dinara, mašinske 100 dinara 10 komada, zatim konac dužine 1000 metara, po ceni od 50 dinara.

Prodajni program, koji nudi porodica Erdeljan raste iz godine u godinu, skladno sa željama kupaca. Iza njih stoji dugogodišnje iskustvo u radu sa mušterijama te znaju da su i najčudnije želje za neke sugrađane realna potreba, pa se trude da u ponudi imaju i češljiće za uklanjane vašiju po ceni od 40 do 60 dinara, lambade za kosu za 50 dinara, ili viksu za čišćenje cipele po ceni od 70 dinara. Kikinđani, kako ko, neko zna da postoju ovakva tezga, dok neki nisu naročito upućeni.

Na ovoj tezgi, koja je sada premeštena u Dositejevu, može se nabaviti i flaster po ceni od 25 dinara, zatim šibice 40 dinara- deset komada, maramice prave pamučne za 50 dinara komad, metalni  vikleri za 250 dinara, grickalice 50, a tu su i otvarači za konzerve po ceni od 10 dinara komad, sapun za brijanje 100 dinara, kamen za ribanje peta za 40 dinara.

Za one koji imaju problem sa rajsfešlusom, baš na tom mestu mogu čuti dobar savet ili kupiti nov po ceni od 10 do 300 dinara. Tu su i tregeri za 300 do 400 dinara, pa četke za nanošenje pene ili sapuna za brijanje 200 dinara, kao i žileti po 60 dinara.

 

Ovde se može pronaći i preteča ove sadašnje konjske masti, koja je pomagala pri upalnim procesima,  nanosila se u vrlo malim količinama, ali imala jako dejstvo. Mast poznata kao “tigrova”,  za koju trgovci traže 15 dinara. I na kraju spiska potrepština ostaje još da se kaže da se u periodu odlaganja letnje garderobe valja pobrinuti za moguće rupe na koje bismo mogli da naiđemo tamo u aprilu, zahvaljujući moljcima. Da do toga ne bi došlo, idealno sredstvo je naftalin, koji je po ceni od 50 dinara takođe moguće naći na tezgi porodice Erdeljan.