Koncertom obeležili dva važna jubileja

U prepunoj crkvi Svetog Nikole Kikinđani su imali priliku da uživaju u nesvakidašnjem koncertu. Uz repertoar pripremljen za ovu priliku obeleženo je osam vekova godina od samostalnosti crkve i 2,5 veka od početka izgradnje najstarije crkve u Kikindi. U svojoj besedi obraćaju se prisutnima protojerej Milenko Sandić istakao je da se od 1219. do 2019. godine mnogo toga dešavalo u crkvenoj istoriji.Pravoslavni hram u centru grada oduvek je bio cenatr duhovnosti.

 

 

 

 

 

 

 

-Važno nam je da hram dobije pravi smisao. Narod je izgubio duhovnost i sada ga treba vratiti. Crkva je tu zbog ljudi i treba nam duhovna obnova naroda – rekao je protejerej Sandić.

Koncertu su prisustvovali predstavnici grada Kikinde član Gradskog veća Saša Tanackov i predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak koja je istakla da bi ovakva okupljanja trebala da zažive:

-Hram je mesto gde nalazimo svoj mir. Pored molitve tu je i pozitivna energija našeg naroda i pravoslavlja. Ovo je izuzetna prilika a u drugačijem ambjentu doživimo hram. Crkva Svetog Nikole je među ključnim obeležijima našeg grada. Vera koju negujemo nas veže kao narod i briše sve razlike među nama.

Učestvovali su hor pri hramu svetog Nikole, “Mirosnice” iz Zrenjanina, hor “Kornelije Stanković”, “Atenditte” i hor pri hramu svetih Kozme i Damjana “Sveti Josif Temišvarski”.