Koncert tradicionalne muzike najavio FENOK

U dvorištu “Kurije” na koncertu tradicionalne muzike nastupile su pevačka grupe etno kampa, ženska pevačka grupa “Gusala”, gajdaši Vanja Ilijev iz Zrenjanina i Božidar Simenov iz Bugarske, kao i etno ansambl “Kult” iz Kraljeva. Prvo koncertno veče u organizaciji ADZNM “Gusle” zamišljeno je kao najava Međunarodnog festivala narodnih orkestara koje se 17. put održava u Kikindi.

-Ugostićemo orkestre iz Rumunije, Bugarske, Turske, naše zemlje, ali i vokalne soliste iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i našeg grada. Nastupamo i mi, kao domaćini, a poslednje veče festivala nastupiće orkestar manjine iz Vojvodine koji nam dolazi iz Rumunije i smatra se jednim od najboljih rumunskih ansambala. Sa njima nastupaju Milan Prunić Duma i solistkinja novosadske opere Jelena Končar – istakao je Zoran Petrović, direktor ADZNM “Gusle”.

Pevačku grupu etno kampa za nastup u Kikndi pripremale su Svetlana Spajić, narodna umetnica i etnomuzikolog profesorka doktorka Dragica Panić.

-Etno kamp ima veliki značaj. To je istraživačka stanica otvorena za studente etnomuzikologije sa tri muzičke akademije iz Beograda, Novog Sada i Banja Luke. Oni su ti koji prikupljaju građu i posle obrade je prenesu na scenu – rekla je dr Dragica Panić , mentorka etno kampa.

Predsednica Skupštine Grada Stanislava Hrnjak dodala je da jul mesec kulture u našem gradu. Ona je napomena da “Gusle” ulažu veliki rad i trud kako bi očuvali tradiciju.

-“Gusle” su tu da nam podignu svest o tome ko smo i šta smo. Već 17 godina studenti dolaze ovde izučavaju naš kraj i svi zapisi posle toga koristeim u daljem školovanju. Od dana nastanka 1876. godine “Gusle” su prošle sve faze razvoja, a sada ovo društvo ima formu ozbiljne institicije kulture – zaključila je Stanislava Hrnjak.

Kikindskoj publici prvi put se predstavio etno ansambl “Kult” iz Kraljeva čiji članove izvode tradicionalnu muziku na instrumentima: gajde, kavale, tarabuka i tapan.

Koncertne večeri 17. FENOK-a počinju u 20 sati i 30 minuta, a ulazak je besplatan.