Kompleti polovnih udžbenika jeftiniji i do 12.000 dinara

Kompleti polovnih udžbenika jeftiniji i do 12.000 dinara

Ovih dana u kikindskim knjižarama pristižu poručeni udžbenici. U odnosu na prošlu godinu, cene se nisu menjale i iznose isto na svakom prodajnom mestu. U knjižari „Službeni glasnik“ potvrdili su nam da su najjeftiniji udžbenici za niže razrede osnovne škole, čija cena u proseku iznosi 650 dinara, dok se najviše novca mora izdvojiti za udžbenike osmih razreda, odnosno oko 800 dinara. Isti je odnos i u cenama kompleta udžbenika, jer su najjeftiniji kompleti knjiga za prvi razred ( 6800 dinara ), a najskuplji za osmi ( 14 000 dinara ). Polovne knjige koštaju skoro tri puta manje, što nam je i potvrđeno u STR „Familija“, koja se više od decenije bavi otkupom i prodajom polovnih udžbenika.
Otkupna cena knjiga je 100, a prodajna 180 dinara. Udžbenike za niže razrede osnovne škole poklanjamo, izjavila je Branislava Ćirić iz STR „Familija“.
Kompleti polovnih udžbenika kreću se od 1500 do 2000 dinara, tako da razlika u cenama između novih i polovnih udžbenika i do 12.000 dinara. Zbog visokih cena udžbenika, i kupci i trgovci primorani su da pronalaze alternativna rešenja. Tako se u knjižarama nudi pretplata, plaćanje na rate, čekovima i sindikalnom kupovinom preko administrativne zabrane. Osim kupovine udžbenika u knjižarama i nabavljanja polovnih, roditelji knjige poručuju i preko internet portala.