Kompanija “Zoppas” doprinela smanjenju broja nezaposlenih

Odbornici su na 15. sednici Skupštine Grada razmatrali analizu investicije “Zoppas Industries Serbia”. Početkom jula 2016. godine ova kompanija počela je proizvodnju u našem gradu sa osnivačkim ulogom od 1,3 miliona evra. O kapitalnoj privrednoj investiciji predstavnici lokalne vlasti na čelu sa gradonačelnikom Pavlom Markovim vodili su pregovore od 2014. godine. Interesovanje italijanske firme “Zoppas” za otvaranjem pogona je postojalo, ali se postavljalo pitanje prostora u kome će se graditi pogon. Stoga je tada opštinska administracija preduzela korake i kupila objekat nekadašnje “Auto-kuće” koji je kompanija “Zoppas” uzela u zakup.

-Makro ekonomski pokazatelji su svima poznati. Ako uporedimo da je u 2016. godini prosečna zarada u Kikindi bila ispod proseka u okrugu, Vojvodini i Srbiji danas imamo evidentan rast plata, tako da je ona iznad proseka u Severnobnatskom upravnom okrugu i praktično je izjednačena sa prosekom u AP Vojvodini – istakao je Stanislav Vujčić, sekretar Sekretarijata za razvoj i upravljanje investicijama.

U januaru 2018. godine, prema podacima, prosečna zarada u Kikindi bila je 46.666 dinara, dok je samo godinu dana ranije iznosila 36.282 dinara, čemu je između ostalog doprinela i Kompanija “Zoppas”. Ova firma pomogla je i da se značajno smanjeni broj nezaposlenih jer je planirano zapošljavanje od 800 do 1.000 radnika.

-Krajem 2015. početkom 2016. godine kikindska privreda bila je na kolenima. Fabrika “Toza Marković” bila je u stečaju, “Banini” je bio u ozbiljnoj krizi, “Livnica” je otpuštala 400 radnika godišnje, a Metanol je tek počeo sa radom posle četvorogodišnje pauze. Na Filijali NSZ bilo je 6.500 nezaposlenih, a sada krajem jula ima oko 3.500 – rekao je Vujčić.

Kompanija “Zoppas” ispunila je i sve svoje ugovorne obaveze.

-Oni su imali obavezu da u roku od tri godine zaposle 400 radnika, što je ispunjeno već u toku druge godine. Ugovor je predvideo ulaganja ove firme u građevinske, mašinske i radove na eletroinstalacijama što je takođe urađeno – dodao je Stanislav Vujčić

Analiza ove investicije koja se našla pred odbornicima gradske skupštine pokazuje da je procena lokalne vlasti bila ispravna jer strani investitor proširuje svoje kapacitet i zapošljava veliki broj sugrađana.

Kompanija “Zoppas” biće i prva firma na našem području koja će početi da radi u režimu slobodne carinske zone.