Kompanija DM donirala spirometar kikindskoj bolnici

Kompanija DM u maju je pokrenula inicijativu „Zajedno jedni za druge” u okviru koje su ustanove, udruženja i lokalne samouprave bili u prilici da putem internet stranice kandiduju neki društveno koristan projekat. O pobednicima je odlučivao žiri koji su, pored predstavnika kompanije, činili i spoljni saradnici. Iva Čepić iz kompanije DM drogerija kaže da se do kraja avgusta kupovinom bilo kog proizvoda izdvaja po jedan dinar za ovu inicijativu.
-Opšta bolnica u Kikindi, jedan od pobednika ove inicijative, dobila je kao donaciju spirometar i svi se nadaju da će on u budućnosti pokazivati samo lepe rezultate, navodi Iva Čepić. dm bolnica
Donirani aparat za spirometriju služi za testiranje disajne funkcije. Kikindska bolnica beleži porast broja obolelih od hronično opstruktivne bolesti pluća uzrokovanih pušenjem, astme čiji su uzrok alergije i plućnih kancera. Dr Dragana Kljajić Borić, načelnica odeljenja pneumoftiziologije, zahvalila se kompaniji DM na ovoj akciji i naglasila da će ovaj uređaj odeljenju koristiti kako za dijagnostiku ovih plućnih bolesti, tako i za adekvatniju terapiju.
-Dosadašnji aparat koji je korišćen dosta je stariji, za njega nije bilo servisera i podaci koje je on davao nisi bili pouzdani. Aparat služi za određivanje kapaciteta pluća, a samim tim i za dijagnostiku plućnih bolesti, kaže dr Kljajić.
Među dijagnostičkim aparatima koji su najpotrebniji Opštoj bolnici u Kikindi je novi CT skener. Pomoćnik direktora Opšte bolnice dr Jovan Jakonić rekao je da skeneru koji se trenutno koristi ove godine ističe resurs i da ovaj aparat više neće moći da se popravlja.
CT je nešto što je nama najneophodnije, ali bi nam takođe trebao i novi rentgen, pošto je stari iz osamdesetih godina i praktično je na kraju upotrebe. Međutim, bez obzira na to, mi nekako uspevamo da održimo dijagnostičke metode, ali su te dve stvari nešto najvažnije što bi nam trenutno bilo potrebno, kaže dr Jakonić.
U kompaniji DM posebno se zahvaljuju kupcima, bez kojih sprovođenje ove inicijative ne bi bilo moguće. Ove godine DM slavi 40 godina poslovanja u Evropi, pa je tim povodom firma pozvala kupce, zaposlene i partnere da daju predloge projekata koji će neposrednu okolinu učiniti boljim mestom za život.