Kombinuj i kreći se

Kombinuj i kreći se

Grad Kikinda i ove godine pridružio se najvećoj akciji u Evropi posvećenoj urbanoj mobilnosti. Cilj je ograničeno korišćenje automobila u urbanim zonama i promovisanje zdravog načina života kroz biciklizam i pešačenje.

-Evropska nedelja mobilnosti u Kikindi obeležava se peti put rekreativnom-biciklističkom vožnjom. Ovogodišnji slogan je “Kombinuj i kreći se”. Više od stotinu naših sugrađana priključilo se ovoj akciji – istakla je Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj

Učesnici bicklističkog karavana vozili su dvotočkaše od Železničke stanice u Kikindi do jezera “Laguna” u Banatskom Velikom Selu i nazad do Kikinde, ukupno dvadesetak kilometara.Najstarija među bicklistima bila je 78-godišnja Anđelka Jovanović:

Moji motivi su da uživam u ovim mladim ljudima sa kojima ću voziti bicikl, kao i da isprobam svoje mogućnosti. Često vozim bicikl, pa i sada sam prešla pet kilometara od kuće do Železničke stanice. Imam čvrstu volju i za mene nema prepreka.

Najmlađi učesnik bio je sedmogodišnji Viktor Kepe koji je ranijih godina zajedno sa ocem Ištvanom bio deo ove akcije, a sada je prvi put vozio bicikl samostalno, iako je pre samo sedam dana naučio da ga vozi. Među najmlađim učesnicima bila je i osmogodišnja Lena.

Između ostalih akciju su učešće podržali učenici osnovnih škola: “Jovan Popović” i “Đura Jakišić”, udruženje građana “Pokret Gorana”, izviđači.