“Kod stare Kanjiže cveta Tisa”

Puno cvetanje reke Tise dešava se početkom do sredine juna, u zavisnosti na kom delu reke. Nizvodno “od stare Kanjize, pa malko naniže  gde Tisa uspori”, ovaj ljubavni ritual insekata traje svega nekoliko sati, a u sutonu dana ponestaje im snage koju su tri godine sakupljali u tamnom koritu reke.

 

Na kraju svadbenog plesa umiru prvo  mužjaci, a potom, nakon polaganja jaja i ženke. U našim vodama živi više vrsta insekata iz porodice vodenih cvetova, objašnjava Dušan Rakin žitelj Kanjiže, koji osim što uživa u sveojevrsnom fenomenu zna i ponešto o ribarskim pričama, koje se vezuju baš za Tiski cvet:

 

-Ja kao stari Kanjižanin sam još kao dete skupljao larve iz blata i koliko smo mogli da povadinmo iz te glinene zemlje, koristili smo kao mamac za ribe. Hvatali smo soma, šarana, evo danas sam kamenjara uhvatio baš na ovaj mamac.

 

Ove godine ciklus cvetanja je počeo nekoliko dana ranije uz veliki broj leptira nad rekom. Naš sagovornik, koji se bavi sportskim ribolovom primećuje i da je ove godine daleko veći broj larvi izašlo, što znači da je Tisa zdrava reka:

-E to je sigurno. Kad vidimo koliko je larvi sada izašlo, može se reći da je Tisa zdrava reka.  Ranije nije bilo tako.

U neka davna vremena, ribari i žitelji okolnih, priobalnih sela nazvali su tu pojavu maglom – u suton, određenog dana tačno usred leta druga obala reke bi nestala na nekoliko sati uvučena u gustu mlečnu „maglu“.

-Ja imam puno godinu, sedamdesetu sam napunio i sećam se ovog fenomena od svoje sedme godine. Prošle godine je bilo stvarno jako cvetanje. Čovek nije mogao da priča jer su leptirovi upadali u usta. Mi sada imamo jako lepo cvetanje. To su ljudi dolazili iz Šapca, Kragujevca, Vršca i za sve njih je ovo bio prelep doživljaj.

Ta takozvana “panonska mitologija” imaće svoj prikaz i u Novom Bečeju, tokom predstojaćeg takozvanog romantičnog vikenda. Inače, insekt, koga su u Srbiji nazvali Tiski cvet, živi tri godine kao larva u mulju reke Tise da bi u toku samo jednog dana izašao na površinu, leteo iznad reke i u tom ljubavnom letu produžio svoju vrstu. Tri godine života za jedan dan ljubavi. Posle ljubavnog leta insekt završava svoj život i pada na površinu reke. Tada Tisa izgleda kao da je prekrivena hiljadama sićušnih, tananih cvetova, pa se čini kao da je tamna panonska reka procvetala.