Književno stvaralaštvo kao odraz dostojanstva

Naša sugrađanka Jelena Marinkov osvojila je treće mesto na konkursu za nagradu „Stevan Sremac“, koja se dodeljuje za prozna dela humorističko – satiričnog karaktera.

Njoj je pre dve godine dodeljena je nagrada „Đura Đukanov“ za zbirku „Ispuštene priče“. Sada apsolvent Filološkog fakulteta u Beogradu, naša mlada sugrađanka osvojila je još jedno priznanje za svoj literarni rad:

-Nagrađena priča „Prase kolju“, kroz prizmu gorkog humora, govori o profesoru koji odlazi na letovanje sa svojom studentkinjom, sa kojom je i u vezi. Dok se ona provodi, on joj na posredan način završava fakultet. Cela satirično-humoristička tematika obrađena je kroz niz situacija i epizoda u kojima se otkriva banalnost u koju je zapao jedan intelektualac.

Tema ovog dela sve je više prisutna u našoj realnosti. Priča „Prase kolju“, ipak, predstavlja fikciju, a ideja za njeno stvaranje došla je nakon mnogo promišljanja o savremenom društvu.

Za književno stvaralaštvo odlučila se još tokom školskih dana. Veliku podršku dobila je i od pisca Srđana Srdića.Kao mladom autoru i nekom ko se tek upustio svet književnosti, našoj sagovornici nagrade veoma znače, jer tako dolazi do afirmacije.

Pisanje za nju predstavlja odraz dostojanstvenosti, ukoliko autor uspe da se odupre različitim banalnostima. Zanimalo nas je i da li u budućnosti sebe vidi kao pisca, profesora književnosti ili će spojiti te dve životne uloge:

-Definitivno ću morati da ih spojim, jer je svima jasno da se ni u inostranstvu, a kamoli u Srbiji, od pisanja ne može živeti.

Jelena Marinkov piše i poeziju, koja joj je donela i prvu književnu nagradu. Želja joj je da se afirmiše i u tom aspektu stvaralaštva, ali je trenutno više zaokupljena prozom.