Knjiga „Sveti car“ predstavljena kikindskoj publici

Kikinđanima je u Kulturnom centru predstavljena zbirka priča savremenika cara Nikolaja Drugog Romanova, koje je preveo i objavio Ranko Gojković.

Oktobarska revolucija donela je nov politički establišment, a autor knjige „Sveti car“ otkriva kakav je bio život u carskoj Rusiji:

-To je bio privredni rast koji nije zabeležila ni posleratni Nemačka i Japan.To su egzaktni podaci, neverovatni privredni uspon, besplatno školstvo, medicinske usluge, procvat nauke: od Mendeljejeva, Cirkovskog. Da ne govorimo o natalitetu. Za 23 godine svetog cara Nikolaja udvostručilo se stanovništvo Rusije. Svi pokazatelji, ekonomski i društveni, govore o neverovatnom procvatu te države.

Knjiga za cilj ima razbijanje lažnih mitova o porodici Romanov. Oni se odnose na rusko-japanski rat, Prvi svetski rat i sposobnosti Nikolaja Drugog kao vojskovođe:

-Pokušali su na sve načine da ocrne i oblate tu porodicu i njega kao državnika. Ipak, u tome nisu uspeli. Sveti Nikolaj je čitav vek bio proganjan u Rusiji, da bi danas u gotovo svakom ruskom pravoslavnom domu stajala njegova ikona.

Autor je stavio akcenat i na važnu ulogu koju je Nikolaj Drugi imao u Prvom svetskom ratu, odnosno koliko je pomogao Srbiji u tom periodu:

-Bio je zaista veliki srpski prijatelj. Odmah na početku Velikog rata, na pismo kralja Aleksandra, odgovorio je veličantsvenim rečima da Rusija neće biti ravnodušna prema sudbini Srbije i da će učini sve da se mir sačuva, da rat ne počne i tako se i držao. Te 1916. godine zahvaljujući caru Nikolaju mnogi solunski borci su preživeli i mi njihovi potomci moramo da mu budemo zahvalni.

U knjizi je istaknuto i kakav je car Nikolaj bio kao porodičan čovek:

-Svaki slobodan trenutak provodio je sa svojom porodicom. To je bila istinska idila i neverovatna porodična simfonija. Mislim da oni predstavljaju uzor istinske hrišćanske porodice kako ona treba da živi.

Knjiga „Sveti car“ predstavlja prvo izdanje ovakvog tipa u Srbiji, izašla je povodom obeležavanja stogodišnjice stradanja carske porodice Romanovih. Građu za ovu zbirku priča tražio je dugo, ali je za nepuna tri meseca autor uspeo da prevede sve što je našao i stvorio delo od nepunih 600 stranica, koje je prvi put promovisano maja ove godine u Beogradu.