Knjiga reportaža Ljubomira Grubića

“Kaže stara priča da je pred rat u Iđošu bilo jedanaest bircuza u kojima se vino “na kantar” pilo. A kako se to pije “na kantar”?”,pita se, ali i objašnjava u svojoj reportaži “Kad u selo sleti vila” nekadašnji novinar “Komune”, “Novih Kikindskih Novina” i Radio Kikinde Ljubomir Grubić. Upravo po ovoj priči nazvana je knjiga reportaža izdata na godišnjicu njegove smrti. Iza Grubića je ostalo više od 130 reportaža, a u knjizi su one najbolje napisane u periodu od 1990. do 2005. godine, objasnio je direktor Istorijskog arhiva Milan Srdić.

-Postoje dobri novinari, bolji novinari i najbolji , a Mićko Grubić bio je najbolji. Zato je Istorijski arhiv odlučio da objavi knjigu sa najboljim reportažama koje je napisao. Pisao je osobenim stilom koji je svako mogao da razume – istakao je Milan Srdić.

Izbor reportaža koje su objavljene sačinio je književnik Miloš Latinović. On jedodao da je ovo knjiga Ljubomira Grubića, a ne knjiga o njemu.

-Ako je reportaža princeza novinarstva, onda je Mićko Grubić bio njen vitez. Reportaža je ta koja je njega pronašla, ali je on znao da u tom zajedničkom dejstvu između tog žanra, svog načina pisanja i novinarskog istraživanja da pronađe najoptimalniju crtu gde se oni sreću – rekao je Miloš Latinović.

Knjiga je podeljena u pet poglavlja: “vreme čuda”, “vreme rata”, “zemaljski dani teku”, “ljudi o kojima niko ne piše” i poslednje poglavlje “2005” odnosi se na priče nastale u ovoj godini koje su prema mišljenju mnogih bile poslednji korak pred ulazak u književnost.Po profesiji arheolog, Grubić je radni vek posvetio novinarstvu, a za reportaže je dobijao brojne nagrade.