Klima uređaj “na zdravlje” ili na štetu

Letnje žege i temperatura vazduha  ne jenjavaji ni tokom noći, a  kao rezultat imaju svakodnevno korišćenje klima uređaja u većini domaćinstava. Kada su prostortije rashlađene organizam bolje funkcioniše, bolje su nam kognitivne sposobnosti i ne osećamo malaksalost. Ipak, svako dobro mora da ima i ono ako ne loše ono bar dokle. Naime, kada se nakon dana provedenog u zagrejanoj hali, u pretoplim kancelarijama, na sportskim terenima vratimo kući, najčešće želimo da uživamo u rashlađenom prostoru u kom je temperatura često niža i za čitavih 20 stepeni u odnosu na spoljašnu. Tu nastaju problemi koji mogu imati i dugosežne posledice, mišljenja je dr Desanka Zrnić, lekar Medicine rada, koja  dodaje da je vrlo bitno dogovoriti tačno mesto u prostoriji na kom će klima imati najbolji učinak na hlađenje prostora, a ne ljudi:

-Uvek je vrlo bitno da proizvođač, koji vam montira klimu  da pravi savet gde bismo  mogli daje  postavimo kako bi imala što bolju funkciju. Najčešće baš mi biramo mesto gde ćemo postaviti uređaj, gde nama najviše odgovara što je greška. I onda to bude  mesto odakle ćemo hladnim vazduhom da feniramo svoje telo, što je takođe pogrešno. Potrebno je da klima ohladi vazduh, koji će cirkulisati kroz prostoriju. Temperaturna razlika ne sme biti veća od sedam do deset stepeni. Preporučujem da hladimo vazduh, a ne sebe, da poštujemo temperaturne razlike, postavimo klimu na pravom mestu i noću da je isključujemo.

Osim klime, koja se postavlja radi rashlađivanja prostora i hala, klima koja se koristi u kolima ili u autobusima, takođe može da bude vrlo štetna. Budući da se u klimama sakupljaju bakterije, gljivice, buđ, prašina, grinje, dlake, sve to može da dovede do niza bolesti, a najpre infekcije disajnih puteva:

-Čistite klima uređaje, filtere,  često i stručno. I tokom sezone, ali i tokom godine. Bilo da to mi sami uradimo ili da pozovemo servisere.

 

 

Ove godine zbog relativno nestabilnskih uslova  nije povećana kupovina klima uređaja i ventilatora, čak je dosta i opala u odnosu na ranije godine. Kako smo mogli da čujemo od prodavaca, prodaju klime obično diktiraju vremenski uslovi. S druge strane, Kikinđani čak i izbegavaju da uključe klimu, ili je koriste vrlo retko

Stručnjaci kažu da je najopasnija bakterija koja vreba iz klima-uređaja  ona koja izaziva podvrstu upale pluća, odnosno legionarsku bolest, koja započinje slabošću organizama, pospanošću i glavoboljom, a prati je i veoma visoka telesna temperatura. Najveći rizik da obole imaju osobe sa slabim imunitetom, hronični bolesnici, pušači i alkoholičari. Neočišćeni klima-uređaji ne prijaju ni osobama koje pate od alergija, koje je sve više što su dani topliji.