Kiša oporavila useve

Od juče uveče do podneva palo je 28 litara kiše po kvadratnom metru, saznajemo u Meteorološkoj stanici Kikinda. Kiša je umerenog i slabog intenziteta, a do kraja dana i tokom noći očekuje se dodatnih 20 do 40 milimetara vodenog taloga. U Srbiji i u Kikindi Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da je na snazi žuti meteo alarm.To znači da su prognozirane opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za sve useve u ataru kiša je blagorodna ističu u Poljoprivrednoj stručnoj službi “Kikinda”. Iako je od početka maja na našem području palo 52 litra kiše po kvadratu ovo je prva efektivna kiša od januara koja će uspeti da nadomesti nedostatk vlage u gornjim slojevima zemljišta. Pošto padavine prestanu proizvođačima predstoji borba sa zaštitom od bolesti i suzbijanjem korova kojih će biti u velikoj meri.

Kiša i mokri kolovozi oteževaju saobraćaj na putevima, pa su iz AMSS apelovali na vozače da voze opreznije i vožnju prilagode uslovima na putu.

Sve službe i javna vodoprivredna preduzeća u Vojvodini su u punoj pripravnosti za delovanje u sprečavanju eventualnih posledica koje bi mogle biti prouzokovane zbog najavljenih obilnih padavina, konstavovano je na sednici Pokrajinskog štaba za vanredne situacije.Vodostaji na velikim rekama u Vojvodini, kao što su Dunav, Sava i Tisa, na nivou su koji je daleko ispod uvođenja čak i redovne odbrane od poplava, ali je naloženo nadležnim službama u Vojvodini 24-satno osmatranje na terenu. Banatski vodotoci nemaju veći porast pa se ne očekuju problemi.

Po narodnom verovanju katolika od 12. do 14. maja su hladni dani koji se nazivaju tri smrznuta sveca. Prema narodnom običaju pradajaz, pasulj i krastavci ne sade se pre ovog datuma.

Do kraja nedelje očekuje se stabilizacija vremena, a za vikend i porast temepratura.