Kikindskoj publici predstavljena potresna priča “Tuđ”, Dragana Savića Dragovića

Roman “Tuđ”, autora Dragana Savića Dragovića, koji je predstavljen kikindskoj publici potresna je autobiografska priča o odrastanju i mladosti u hraniteljskoj porodici i težnji i uzaludnom traganju za biološkim roditeljima. Pitko štivo, pisano jednostavnim jezikom srca.

Dragan Savić, Dragović, rodom iz Beograda, ceo svoj životni vek je proveo u Starom Bečeju.

Živeo je u hraniteljskoj porodici i iz tog perioda, perioda odrastanja nosi na srcu nezaboravan trag, koji će ga uvek sećati na vreme kada je na ličnom primeru ućio da okrene drugi obraz da život ureže još jedan bod:

-U romanu sam opisao odrastanje u hraniteljskoj porodici. Šta sve proživljava jedno dete u takvoj porodici, njegova težnja za pronalaženjem  svojih korena, svog porekla kao i strah od incesta. Sama knjiga opisuje dešavanja prilikom mog odrastanja, traume koje sam preživeo, moju potragu, do sada bezuspešnu. Smatram da će pisana reč bolje proći neke  barijere, koje su se isprečile u ovom mom traganju za biološkom porodicom. Sve svoje doživljaje, koje sam proživeo  sam pisao onako kako sam ih doživljavao.

Kako je  naveo, predstavljajući se  kikindskoj publici, na ideju da piše došao je sasvim spontano. Skroman i jednostavan, poverio se prijateljima da po nekada, kao i svi drugi, padajući u dane obojene sivilom, zna da se povuče i kroz napisanu reč pripovreda o svemu što mu je život priredio. Potpora da istraje u iskrenoj priči o sebi bili su mu njegovi najdraži. Supruga Dragana ga prati na gotovo svim promocijama, kojih za sada nije bilo puno, ali sasvim dovoljno da kjniga beleži i drugo izdanje.

“Nema slučajnosti, neke su osobe u naš život ušle kao kazna, neke kao nauk, a neke kao dar božiji”, objašnjava u knjizi autor i dodaje da “svaka životna priča kod nekih izaziva radoznalost, a kod nekih ravnodušnost”. Cilj njegove priče nije da čitaoca informoše o još jednoj tužnoj priči iz detinjstva i odrastanju. Cij njegovog romana je da pošalje poruku, na prvom mestu majkama, koje su ostavile svoju decu, ma kakav razlog za to bio. Šalje poruku svim osobama koje su na direktan ili indirektan način kreirale životne puteve “tuđe” dece.