Kikindski srednjoškolci u odborničkim klupama

Predsednica Skupštine grada Kikinde Stanislava Hrnjak predsedvala je na skupštinskom zasedanju učenika sve četiri srednje škole koji su na simulaciji sednice razmatrali 10 tačaka dnevnog reda. Srednjoškolci su bili podeljeni u dve odborničke grupe. Odbornička grupa “Gimnazijalci” činila je većinu u parlamentu, dok su “Medicinari bili opozicija.

 

 

 

 

-Od ponedeljka se upoznajemo sa radom lokalne Skupštine. Materijal za sednicu dobili smo na mejl adrese i svi smo uložili puno truda da što bolje odbranimo odluke koje su bile na dnevnom redu. Smatram da smo svi puno naučili i da je ovo za sve nas jedno životno iskustvo – istakao je Dušan Lukač, šef odborničke grupe “Gimnazijalci”.

-Svi mi stekli smo uvid u to šta odbornici zapravo rade i koliko je važna njihova uloga.Posao opozicije je da argumentovano kritikuje vlast i nadam se da smo se u tome snašli – dodala je Milica Sandić, šef odborničke grupe “Medicinari”.

Stanislava Hrnjak kaže da joj je bilo zadovoljstvo da radi sa mladim ljudima:

-Srednjoškolci su iz godine u godinu sve bolji. Pripremili su kvalitetne diskusije i ozbiljno su učestvovali u svakoj tački dnevnog reda. To me raduje jer na taj način naši mladi pokazuju da su veoma svesni trenutka u kom živimo.

Nedelja parlamentarizma odvija se u čitavoj zemlji u organizaciji Narodne Skupštine Republike Srbije, a u saradnji sa organizacijom “Otvoreni parlament”. Ideja je da se učenici upoznaju sa radom odbornika, kao i da se debatuje o mnogobrojnim pitanjima.