Kikindski prvaci “Pozravili proleće” sa Urošem Petrovićem

Manifestacija „Pozdrav proleću“ koju po 22. put organizuje Kulturni centar Kikinde i ovde godine je zbog epidemioloških mera svedena na optimalan broj sadržaja, ali kvalitet ne izostaje.

A kada sa decom radi Uroš Petrović učinak je stoprocentni a đaci prisutni na današnjoj radionici su i ovog puta uživali i mnogo naučili.

Pozdrav Proleću“, manifestacija namenjena deci, a koju duže od dve decenije organizuje kikindski Kulturni Centar započela je druženjem sa Urošem Petrovićem, piscem za decu i mlade. Osim pisane reči, Uroš Petrović je poznat po tome što izuzetno dobro drži dečiju pažnju i uči ih kroz igru. A igra je izuzetno važna za savladavanje brojnih sadašnjih i budućih prepreka.

Deca imaju mnogo više hrabrosti i mašte od odraslih a odrasli imaju mnogo više znanja, iskustva i obrazovanja. Moja zadatak, kada radim sa decom, i to se uvek trudim je da deca kada porastu i steknu obrazovanje, iskustvo i znanje zadrže hrabrost i maštu iz detinjstva jer jedino onda imamo sadržajne i uspešne ljude. Kažu predstavnici velikih kompanija, naučnici koji su napravili velike prodore u svojim oblastima, da onaj ko je prestao da se igra čime god se bavio, nalazi se u velikom problemu i ja sam siguran da je tako. Danas ćemo se ovde mnogo igrati, kaže Uroš Petrović, pisac za decu i mlade.

Ovaj dečiji pisac čest je gost Kikinde ali za njegove nastupe uvek vlada veliko interesovanje.

Obožavam da dolazim u Kikindu, drago mi je što sam ponovo ovde i što je ovo kao neki vesnik da sve ovo prolazi i da ćemo se sve više i više družiti. Naravno, mi smo ovde sporoveli sve potrebne mere da budemo bezbedni. Ko reši priču, ja ponesem neke posebne loptice, koje nisu obične loptice, već loptice koje podižu raspoloženje i teraju na razmišljanje i njih poklanjam. Obično deca osvoje 8 do 10 loptica po književnom susretu a onda kada ona deca koja ne osvoje pitaju zašto oni nisu dobili ja im kažem „Dobro došli u život“dodaje Petrović.

Manifestacija „Pozdrav proleću“ nastavlja se sutra slikarskom radionicom „Stvaram ono što sanjam“ u kojoj će sa decom raditi sugrađanka Smiljana Šalgo. Iako je ova manifestacija do prošle godine okupljala velik broj mališana, i do pet stotina, sada je sadržaj sveden na događaje koje je u skladu sa epidemiološkom situacijom moguće realizovati.

Tradicionalna manifestacija „Pozdrav proleću“ održava se po 22.put. Trudimo se da svake godine na lep i maštovit način pozdravimo dolazak proleća. Tako je bilo do pre dve godine, imali smo i trku beba, i centralnu priredbu, i druženje sa piscima, predstave za decu, prošle godine nismo obeležili zbog situacije ali evo uspeli smo ove godine da je prilagodimo situaciji, kaže Tanja Nožica, direktorica Kulturnog centra Kikinda.

I vratimo se druženju sa Urošem Petrovićem. I danas su đaci prvaci „Vuk Karadžić“ škole imali svojevrsno iskustvo puno radosti i smeha, a u živoj, interaktivnoj atmosferi naučili su puno toga, najpre da je igra važna i da se kroz igru uči,razvija se i otkriva svet.