Kikindski pčelari Kikinđanima

Na Gradskom trgu održana je peta manifestacija “Kikindski pčelari Kikinđanima”. Na desetak tezgi sugrađani su imali priliku da vide i kupe veliki broj pčelinjih proizvoda, a najveće interesovanje vladalo je za med i propolis.

 

 

 

 

 

Izložba pčelara prava je prilika da se građani upoznaju sa domaćim proizvođačima meda i da se promoviše pčelarstvo jer je ova grana poljoprivrede u ekspanziji. Putem ove manifestacije obrazuju se i deca.

-Na žalost i ova godina je bila loša za nas pčelare. I dalje je prisutno trovanje pčela iako pojedini poljoprivrednici ne koriste preprate štetne po pčele. Kraj juna i ceo jul je bilo kiše, a to je period kada suncokret cveta tako da je i ta ispaša podbacila – istakao je Saša Čolak, predsednika Udruženja pčelara “Kikinda”.

Izložbu je posetio i član Gradskog veća Imre Kabok koji je istakao da je i ove godine lokalna samouprava izdvojila značajna sredstva za unapređenje rada udruženja pčelara u gradu i selima.

-Svake godine sve više sredstava izdavajamo za pčelarska udruženja. Ove godine opredeljeno je više od dva miliona dinara i drago mi je što u svim selima i gradu postoje udruženja koja okupljaju pčelarerekao je Imre Kabok, član Gradskog veća.

Pčelari su iskoristili priliku i apelovali na sugrađane da kupuju med od domaćih proizvođača jer kako ističu samo tako mogu biti sigurni da su kupili prirodni proizvod.