Kikindski pčelari dobili 50 tona šećera

Kao dopuna podrške Pokrajine Vojvodine kikindskim pčelarima, koji su pretrpeli štetu od trovanja pčela, danas i sutra će stići količina od 30 kg šećera po košnici, što je preko 50 tona šećera za pčelare Kikinde.

U poslednjem trovanju pčela u Kikindi, stradalo je 1668 pčelinjih društava. Pomoć pčelarima je dogovorena već početkom juna, objašnjava predsednik Udruženja pčelara Kikinde Saša Čolak, u pitanju je 50 hiljada i 40 kilograma šećera. Svaki pčelar treba da dobije 30 kilograma po postradalom društvu:

-Ovaj šećer i ova pomoć je još ranije dogovorena. Evo danas smo napokon uspeli da je realizujemo. Svaki pčelar treba da dobije po 30 kilograma po postradalom društvu. Ljudima je vraćena nada da če se ipak oporaviti i da će moći da nastave sa pčelarenjem. Drago mi je što mogu da se zahvalim od premijerke, preko ministra poljoprivrede i malo pre spomenutog gospodina Igića, pa sve do predsednika SPOS-a. Nikada pomoć, ovolika količina i  ovom brzinom nije  stigla ni jednoj pčelarskoj organizaciji, niti pčelaru do sad. Pomoć će pčelarima obezbediti da se rojevi normalno razviju i uđu u zimu.

U jednu košnicu su ulaganja najmanje 100 evra, a prvi prihod pčelar može da očekujete tek u trećoj godini. Da podsetimo, u Kikindi su masovna trovanja zabeležena tri puta za poslednje tri godine.

U drugoj polovini maja stradalo je 1.668 pčelinjih društava, a štetu od ukupno 230.000 evra pretrpelo je 35 pčelarskih gazdinstava. Nadležne institucije rade na otkrivanju uzroka trovanje pčela. Do sada su se vodili razni postupci, kada je trovanje pčela u pitanju, objašnjava Nenad  Portić ispred SPOS-a i dodaje da je najviše do čega se stiglo privredni prestupi. Prošle godine je takođe bilo trovanja i postoje sudski postupci koji su najviše odmakli ali još uvek nisu pravosnažni niti okončani.