Kikindski mlin otkupiće 35.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda

Žetva pšenice, ukoliko vremenski uslovi dozvole počeće oko 1. jula. I ove godine jedan od najvećih otkupljivača hlebnog zrna u našem gradu je “Kikindski mlin” koji će do kraja godine otkupiti 35.000 tona pšenice.

 

 

 

 

 

 

 

-Plan je da u vreme žetve primimo između 20.000 i 25.000 tona pšenice. To nije dovoljno za našu ukupnu godišnju proizvodnju. Zato ćemo još 10.000 tona otkupiti u mesecima posle žetve – istakao je Ratko Vuković, direktor sektora operacija.

U ovoj firmi skladišti se pšenica od proizvođača koji su potpisali ugovore sa “Kikindskim mlinom”. U najvećoj meri to su poljoprivrednici iz Kikinde i okolnih sela. Još uvek je rano za procene ovogodišnjih prinosa.

-Smatram da će rod u odnosu na prošlu godinu biti manji do maksimalnih 30 odsto. Od ukupno zasejanih površina pod pšenicom u Srbiji očekuje se prinos od oko dva miliona tona – dodao je Vuković.

Kako ističe naš sagovornik kada žetva počne najvažnije je da se pšenica što pre nađe u silosima:

-Uslovi otkupa su da mi organizujemo ili priznajemo prevoz onima koji dovoze pšenica u našem skladištu. Svi koji ostave pšenicu kod nas imaju pravo i da je iznesu, a obračun za skladištenje počinje od 1. septembra pod povoljnim uslovima.

Cena je ono što najviše brine poljoprivrednike.

-Cena je uvek problem i ova godina specifična je po tome što se sada, pred žetvu, operiše sa cenom od 23,5 do 24 dinara za ovogodišnji rod. Prema ugovoru koji imamo sa kooperantima cena je dogovor između proizvođača i nas. Formiranje konačne cene očekuje se krajem jula kada se završi žetva u zemljama u okruženju- napominje Vuković.

U “Kikindskom mlinu” dnevno se samelje od 125 do 130 tona pšenice, a radi se u četiri smene. U prvoj polovini ove godine proizvodnja testenina uveća je za 10 procenata, a plan je da se do kraja godine ona još uveća. I proizvodnja brašna do kraja godine biće uvećana za oko 20 procenata. Godišnje ova firma proizvede 24.000 tona brašna i 16.000 tona testenina.