Kikindski lovci pripremaju se za lov na fazana

Lovačko udruženje “Kikinda” ove godine proslavlja 133 godina postojanja i rada. U toku su pripreme za uzgoj i puštanje u atar fazanskih pilića koji su kupljeni.

Ovakav način uzgoja fazana nije praktikovan ranije jer kikindski lovci imaju svoju inkubatorsku stanicu kapaciteta 26.000 fazanih pilića. Ova stanica trenutno ne može da se registruje jer nova zakonska akta propisuju da udruženje ima stalno zaposlenog veterinara iz oblasti peradarstva i živinarstva.
-Lovačko udruženje nema kapacitete da to omogući pa zato kupujemo fazanske piliće. Plan je da kupimo od 3.000 do 4.000 fazanskih pilića starosti od pet do šest nedelja koji će stići krajem juna, početkom jula. Urađena je dezinfekcija,dezinskecija i deratizacija – rekao je Mirko Latinović, predsednik Lovačkog udruženja “Kikinda”.


Prirodna staništa fazana na teritoriji našeg grada, ali i Pokrajine su uništena, napominje naš sagovornik. Fazani ne mogu da se uzgajaju u prirodnim uslovima usled velikog broja predatora.Iako je lovostaj lovci su uvek aktivni.
Najaktivniji su lovci na predatore, a još uvek traje sezona na lov srndaća. Trofejni odstrel naše udruženje završilo je od 15. aprila do 15. maja. Imamo nekoliko lovačkih grupa zaduženih za predatore, a ujedno preventivno deluju na lovokradice kojima je najinteresantnija srneća divljač koje ima najviše i od koje se izdržavamo – dodaje Latinović.


Nakon skidanja useva lovci će organizovano uništavati štetočine u nekoliko navrata.Ove godine prvi put lovci u Kikindi neće loviti zeca jer je matični fond na biološkom minimumu To praktično znači da su zečevi usled preterane upotrebe hemije i nedostatka adekvatnog prirodnog staništa nestali sa ovog područja. Lovci intezivno rade na tome da se nastala situacija popravi.