Kikindski Gerontološki centar uspešno odoleva zarazi. Radnici dve nedelje nisu išli kući

Kikindski Gerontološki centar uspešno odoleva zarazi. Radnici dve nedelje nisu išli kući

U Gerontološkom centru Kikinda u subotu su završili sa karantinskim radom. Tokom protekle dve sedmice, 25 radnika ove ustanove-medicinsko osoblje, negovateljice, spremačice i drugi zaposleni koji su u neposrednom kontaktu sa korisnicima,boravili su u Gerontološkom centru, bez odlaska kućama. Izolacija je mera kojoj se pribeglo kako bi rizik da kovid prodre u ustanovu bio sveden na najmanji mogući.

U ovoj ustanovi, od početka pandemije koronavirusa dosledno se sprovode sve mere prevencije. Zaraze nije bilo ni među korisnicima, kao ni među zaposlenima. U Vojvodini su jedino vršački i kikindski GC tokom proteklih osam meseci uspešno odoleli infekciji kovida-19.

Nakon karantinskog rada, vraćamo se prethodnom načinu rada, ali sa pojačanim oprezom i odgovornošću, kako bismo nastavili sa ovim trendom i dosadašnjim rezultatima. Želim da čestitam svojim radnicima jer su oni izneli sve ovo, i zaslužni što smo među retkima u Srbiji. Džaba sve mere koje smo propisivali zajedno sa resornim ministarstvom i pokrajinskim sekretarijatom, da oni nisu odgovorni. Iskreno se nadam da će tako i ostati i da ćemo dočekati proleće u punom sastavu, i nastaviti dalje da živimo i radimo kako treba– kaže Svetislav Vukmirica, direktor kikindskog GC.

Prijema novih korisnika za sada nema, iako su, po rečima Vukmirice, nakon zatvoranja odeljenja gerijatrije u bolnici,  primljene dve osobe.

Posete nisu dozvoljene, kao ni izlasci koji su korisnicima zabranjeni još 31. januara, prvo zbog epidemije gripa, a potom zbog kovida.

-Da im je lako, nije. Ovo sve utiče na njih. Trudimo se da im pomognemo, nije to samo zdravstvena, već i socijalna briga, da imaju pažnju, brigu, zajedno smo u svemu ovome.

Da je Kikinda dobar primer kako nadležni tokom kovid krize brinu o korisnicima ustanova socijalne zaštite, istakao je nedavno i pokrajinski ombudsman Zoran Pavlović. U GC u Kikindi u oba doma smešteno je ukupno 150 korisnika.