Kikindski džudisti bili deo reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu za kadete

Kadersko Evropsko prvenstvo za džudiste okupilo je oko 500 najboljih sportista iz 42 zemlje. Kikindu, ali i Srbiju na ovom takmičenju predstavljali su džudisti „Partizana“ Nevena Milić i Slobodan Bakić. Iako su odličja izostala, mladi sportisti i reprezentativci nisu razočarani:

-Pre dve nedelje održano je Evropsko prevenstvo u Sarajevu za kadete i kadetkinje. Ja sam bila sedma i ostvarila najbolji plasman za reprezentaciju Srbije.

Nevena se takmičila u kategoriji do 48 kilograma, u kojoj je bilo još 29 devojaka. U prvoj borbi savladala je Ruskinju, dok je u drugoj Italijanka bila bolja. Za Kikinđane je ovo prvi nastup u tako visokom takmičarskom rangu, tako da su utisci, bez obzira na plasman, pozitivni:

-Pa meni ovo mnogo znači, jer sam imala i povredu pre Evropskog i nisam očekivala ovako veliki rezultat. Otišla sam tamo bez ikakvih ambicija.

Bakić je nastupio u kategoriji +90 kilograma. Prvu borbu imao je protiv Francuza, tokom koje je imao vođstvo do samog kraja, ali je napravio grešku u poslednjem momentu i tu je, nažalost, za njega Evropski kup završen:

-Pre dve nedelje sam učestvovao na Evropskom prvenstvu u Sarajevu i loše sam prošao. Nisam ostvario nikakav plasman, ali mi je ovo jako veliko iskustvo. Sad smo poslednja godina u kadetima, sledeće godine prelazimo u juniore.

Bakić je dodao da može da bude zadovoljan onim što je ostvario u konkurenciji kadeta i da ga raduje ulazak u kategoriju juniora:

-Naravno da smo zadovoljni čim smo stigli do Evropskog prvenstva, što je najviši rang. Sledeće godine se nadamo najboljem.

Kategorija kadeta predstavlja najizazovniji korak ka višem nivou, gde mladi džudisti doživljavaju prve velike trijumfe ili razočaranje. Mnoge današnje džudo zvezde, pre nego što su stigle do najvišeg nivoa, morali su da prođu i konkurenciju kadeta. Zato je važno pažnju posvetiti ovoj kategoriji, koja je baza za buduće šampione.