Kikindske “Ajvar majstorice” se pripremaju za takmičenje u pravljenju najajvara Srbije

Ajvar je zastupljen u gotovo svim kuhinjama naroda Evrope i bez obzira na dugotrajan proces pripreme, ipak ga svi više vole kada se kuva u domaćoj radinosti. Kikindske penzionerke su, svojim starim receptom „Bakina tajna“ u Kikindi osvojile prvo mesto na manifestaciji „Izađi mi na teglu“ i sada vežbaju za predstojaće takmičenje gde će na nivou Srbije braniti boje grada.

Ajvar je veliki izvor neslaganja u regiji, jer svako tvrdi da je njegov. Premda su začini u svim varijantama podjednaki: paprike, paradajz, beli luk, ulje, sirće, so, recept se ipak delimično razlikuje, mišljenja su članioce KUD-a „Sunčana jesen“kikindskog  Udruženja penzionera.

One tvrde da je tajna samo u posebnosti ukusa onoga koji ga pravi. Inače, mala, ali odabrana ekipa ajvar majstotica kažu da pravljenje srpsko, mađarsko, tursko, rumunsko i ko zna čijeg još specijaliteta nije naročiti zahtevno, te da je bitna raspodela obaveza.

Kraljica ajvara Anđelka Jovanović osvojila je sve na manifestaciji. Harizmatična i vesela po prirodu , često je zamajac na okupljanjima i uvek spremna da ponudi gostoprimstvo i toplinu svoga doma. Titula koju je osvojila i nju je iznenadila:

-Ja  uopšte ne znam kako sam se našla na bini. Čini mi se da sam odletela! Samo sam čula da  je rekao da kleknem, da bi me krinisao. Lep je jako osećaj, zato što ja baš i volim da se tako družim i da budem među prvima. Imam već spremnu toeletu za takmičenje, koje će biti  u Beogradu. Inače, volim ovo druženje, volim ovu ekupu i nije nam teško da spremamo i pripremamo razne đakonije. Ovoga puta kuvamo ajvar.

Miris ajvara vraća u one godine kada se pola ulice okupi i uz priču i pripremu crvenkaste guste mase na tren zaborave svakodnevne probleme. Baš ajvar zna da seti na na detinjstvo, na blaženstvo zalogaja hleba premazanog slatko ljutkastim ukusom, kada se baš i ne zna šta je dosta.

E sad, ako se uzme u obzir da je paprika na pijačnim tezgama od 80 do 150 dinara, a da se od 10 kilograma paprika mogu napraviti dve tegle ajvara, uz dodatak šećera, soli, beloga luka i mukotrpan posao, onda je za mnoge jednostavnije izdvojiti od 300 do 450 dinara, koliko staje tegla po prodavnicama. Stvar je ličnog izbora od kojih ipak mnogi sugrađani biraju da uz celodnevni rad, bolji ukus, sačuvaju i uspomene. Nešto više o ajvar majstoricama pogledajte na našem programu u emisiji „Rubinizmi“ 12.oktobra u 21 sat.