Kikindska autentična banatska kuća nagrađena međunarodnim priznanjem

Dragana Aleksić Piterson živi u užurbanom Londonu. Pre nekoliko godina odlučila je da kupi kuću u rodnom gradu u Kikindi gde dolazi više puta godišnje. Izbor je pao na staru banatsku kuću u Suvačarskoj ulici izgrađenu s kraja 19. veka. Ljubav prema tradiciji, dizajnu, umetnosti pretočila je u svom novom domu.

 

 

 

 

-Htela sam da kuća odražava moj karakter, a da je to kuća sa svim karakteristikama iz vremena kada je sagrađena. Nameštaj u kući je star i dobijen je od mojih prijatelja, rođaka, kupljen na buvljaku. Svaki komad ima svoju priču – kaže Dragana Aleksić Piterson.

Njenu viziju shvatili su izvođači radova na čelu sa Aleksandrom Vlajkovim i arhitekta Aranka Blat. Trud i rad isplatili su se i više od očekivanog tako da je kuća “Sova”, kako je vlasnica zove, dobila međunarodno priznanje “Čuvar prošlosti” koji je zapravo arhitektonski Oskar.

-Nagradu dodeljuje međunarodna organizacija ICOMOS koja je savetnik UNESCA za zaštitu kulturne baštine. Organizacija ima nacionalna sedišta u Evropi i svetu i jednom godišnje dodeljuje ovo priznanje. Kuća je pobedila na takmičenju jer smo uspeli da spasemo banatsku kulturu i tradiciju -kaže naša sagovornica.

 

 

 

 

Dragana Aleksić Piterson napominje da nije bilo teško zadržati autentičnost kuće sagrađene od blata i trske. Većinu svog radnog veka provela je kao jedan od direktora Evropske banke radeći na projektima očuvanja čovekove sredine, zaštite prirode, zelene ekonomije tako da je i sama želela da se oproba u sličnom poslu.

-Omiljena mi je takozvana srednja soba u kojoj je ostala kaljava peć, krevet u kom je čika Mladen, nekadašnji vlasnik kuće spavao. Ona ima i dalje izgled kakav je imala dok je on bio živ. Ova prostorija ima dušu – objašnjava Dragana Aleksić Piterson.

 

 

 

 

Kuću često posećuju prijatelji iz svih zemalja sveta i kako ističu provode se najlepše u životu. Mi smo zatekli gošće iz: Francuske, Italije, Australije, Mađarske koje nisu želeli da odu.

 

-Mislim da je ova kuća starija od mnogih kuća u Australiji. Divno je biti ovde na mestu koje je istovremeno staro i moderno. Ova kuća čuva tradiciju, a u njoj je udobno boraviti – istakla je Mišel Stoun iz Australije.

 

 

 

 

-Treći put sam u Kikindi u kući “Sova”. Letos sam ovde boravila sa suprugom i decom. Sve je jako lepo, ali mir je moja prva asocijacija za ovaj prostor – rekla je Gabrijel Riket iz Mađarske

Dragana Aleksić Piterson ima organizaciju “Med me” odnosno luda ja. Sarađuje sa desetak žena koje izrađuju ručne radove veoma tražene u Evropi. Pomaže i humanitarnim organizacijama, naročito onima namenjenim ženama.