Kikinđanin Blaže Jelić uzgojio džinosvku ludaju

Nekadašnji radnik kikindske “Pekare”, sada penzioner šezdesetčetvorogodišnji Blaže Jelić, ove godine učestvovaće u takmičarskom delu “Dana ludaja”. Planira učešće u obe kategorije i od maja se priprema.

-Ludaje sam posadio iz radoznalosti. Želja mi je da uzgojim što veću ludaju. Seme sam zasadio u maju najpre u kutiji, a posle mesec dana sam je zasadio u voćnjaku. Kada se primila bilo je važno samo navodnjavanje i to svaki dan po 500 litara vode. Ludaja zahteva negu, kao i da se zemlja dobro nađubri. Iako sam stavio protivgradnu mrežu, nisam uspeo da je zaštitim tako da na nekoliko mesta ima oštećenja od grada. Ludaja još uvek raste i nadam se da će porasti još veća – istakao je Blaže Jelić.

Naš sagovornik kaže da je pretprošle prvi put godine učestvovao na “Danima ludaje” kada se takmičio sa tikvom teškom oko 200 kilograma.Tada je od organizatora dobio seme koje je zasadio.

-Trenutno ludaja ima oko 200 kilograma, po mojoj slobodnoj proceni. Još uvek raste, a na merenju za “Dane ludaje” znaću koliko sam bio uspešan– rekao je Jelić.

Osim najteže, Blaže uzgaja i najdužu ludaju:

-Posao je istovetan kao za najtežu ludaju, ali ovoj tikvi ne treba toliko vode iako joj je neophodna svakog dana. Ova ludaja ima oko dva metra. Ove godine možda i neću osvojiti neku nagradu, ali ne odustajem. Planiram i sledeće godine da uzgajam najduže i najdeblje ludaje.

U delu voćnjaka Jelić je zasnovao i proizvodnju popularne ludaje tamburice:

-Ovde je zemlja plodna. Nema potrebe da se puno zaliva. Ludaje za kolače posejao sam za sopstvene potrebe, ali rado ih dajem i komšijama i prijateljima. Ne mogu da se žalim godina je u voćnjaku bila rodna. Posadio sam i kupine koje su odlično rodile.

Rekord najteže ludaje drži Milan Desnica iz Savinog Sela, koji je 2014. godine ima bundevu tešku 507 kilograma. Najdužu ludaju proizvela je Eva Pece iz Temerina takođe 2014. godine i ona je duga 283 centimetara.