Kikinđani se najviše greju na gas


Stovarišta, koja prodaju ogrev rade tokom cele godine, a građani, koji se greju na ugalj i drva, uveliko su nabavili energente za predstojeću zimu. Ogrevni materijal za sad ne beleži poskupljenje, u odnosu na prošlu sezonu, a svih energenata ima u dovoljnim količinama.

Grejna sezona je počela onog momenta kada je živa na termometru u jutarnjim satima pokazala 10 stepeni, bar je tako u većini domaćinstava koji se greju na čvrsto gorivo. Kod centralnog grejanja je sistem drugačije osmišljen, pa se radi i na dopuni do onog datuma kada se kreće  sa pokretanjem kotlova. Ono što se prema  današnjoj anketi da zaključiti je da se sugrađani  različito opredeljuju, u zavisnosti od okolnosti.

Na stovarištima beležimo dobru snabdevenost ogrevnim matreijalom, a koju vrstu ogreva će odabrati potrošači se opredeljuju prema vrsti peći koje imaju, ali je cena najčešće ona prema kojoj se odlučuje. U ponudi, na stovarištu “ST ROT”, navodi vlasnik Toni Demenj, su bukva, bagrem, cer, a kada je ugalj u pitanju najčešće su  Kolubara, Stanare i Pljevlje.
-Cene se  nisu nešto  menjale. Ugalj od 8.500-12.500 dinara, drva od 5,800 do 6000 dinara. Mi radimo sa sindikatima, koji su blizu kraja i Livnica, penzioneri i to mi je jako drago. Ljudi su ovde navikli na bukvu i na bagrem, ali su bolji cer i hrast, veća im je toplotna moć. Sve zavisi od niza okolnosti.

Na ovom stovarištu imaju u ponudi i otpadno bukovo drvo u sanducima i čamovinu u snopovima, koja se prodaje po ceni od 9000 dinara za 4 kubika. Stovarište obavlja struganje i cepanje drva, a ove usluge zajedno koštaju 500 dinara. Prevoz energenata ulazi u cenu ogreva.