Kikinđani retko pazare mladi krompir

Proleće, koje se ovih dana pošteno nećka, po principu hoće neće da se ustoliči, poprilično je zbunilo i voćare i povrtare, ali i kupce. Kada temperatura bukvalno poremeti redosled garderobe u plakaru, e onda se već od sabajle nosi slojevito. , a to je pravilnik, kog se drže i pijačari, koji su i danas promrzlim rukama pakovali razne pijačne đakonije, koje je bolje što više rasprodati, kako hladnoća ne bi napravila veću štetu. Najčešće su i danas prodavani mlada salata po ceni od 30 do 35 dinara, mladi crni luk od 25 do 30 dinara, mladi beli luk do 40, rotkvice od 20 do 40 dinara. Karfiol je prodavan po ceni od 150 dinara, šargarepa od 30 do 70 dinara, a stari crni luk do 35 dinara. Danas je bilo moguće pazariti i tikvice, koje inače sugrađani rado kupuju za razne salate, musake, čušpajze, ali i kao posebno ispečen specijalitet i za to zadovoljstvo u aprilu daju i do 130 dinara.

Za paradajz je danas bilo potrebno izdvojiti i do 240 dinara, za krastavce 130, sremuš do 50 dinara veza. Mladi krompir je danas nuđen po ceni od 220 do 280, dok su za papriku baburu trgovci tražili i do 420 dinara.  Elem, kako smo mogli da čujemo, iako predstavljaju pravu riznicu mamipara, ipak se sugrađani teže odlučuju za kupovinu skupog ranog povrća, ali i voća.

Danas su pijačari izneli i rasad paradajza za koji su tražili od 25 do 50 dinara, u zavisnosti od vrste. Kako smo mogli da saznamo od povrtara, jednog od retkih na kikindskom Zelenjaku, koji proizvodi povrće i zatim ga prodaje na Zelenjaku Radovana Đukina, proizvođači su pokušali da zaštite povrće usled niskih temperatura, koje su bile u najavi.

Još uvek su na pijaci atraktivni i južnjaci, te se usled raznih viroza najčešće kupuje limun i za njega, merenog u kilogramima izdvaja 170 dinara. Za ananas je danas bilo potrebno dati 350 dinara takođe za kilogram, dok su banane prodavane po ceni od 130 do 150. Kada je voće ovoga podneblja u pitanju izdvajamo jabuke i to one sa peska, koje su već poduži period prodavane po ceni od 25 do 40 dinara. Za jagode su trgovci tražili 300 dinara, za kruške do 220 dinara. Kao cvet ovog središnjeg aprila izdvajamo đurđevak, za koji su romantični Kikinđani izdvajali 80 dinara za buket.