Kikinđani podržavaju ponovno uvođenje školskih uniformi

vlcsnap-2016-11-02-13h30m40s244

Najnovija inicijativa ministra prosvete Mladena Šarčevića o uvođenju uniformi za učenike osnovnih škola, kako pišu mediji, mogla bi da zaživi već naredne školske godine. Direktor OŠ „Sveti Sava“ Vitomir Radak ističe da je ova ideja dobra, ali da ništa ne bi smelo da se donosi „preko noći“.

-Najvažnije je mišljenje dece i roditelja. Trebalo bi uvesti kodekse oblačenja, koji bi se odnosili kako na đake, tako i na sve ostale zaposlene u školama i javnim ustanovama, dodaje Radak.

Kako naš sagovornik ističe, poslednjih godima najmlađima se plasiraju pogrešni sadržaji i uzori. Zbog toga ideju o školskoj uniformi, koja simbolizuje pripadnost određenoj zajednici, smatra pozitivnom. On dodaje da su uniforme svojevremeno ublažavale socijalne razlike među učenicima, ali da danas, kada su ove razlike ekstremno izražene, one ne bi imale tako veliku ulogu.

Anketirani građani Kikinde jednoglasno podržavaju ovu ideju. Kao glavni argument ističu da uniforme doprinose većoj jednakosti među učenicima. Naši sugrađani smatraju i da bi uniforme doprinele razvoju poštovanja među decom, jer bi se na ovaj način, donekle, skrenula pažnja sa materijalnih stvari.