Kikinda u trci za “Šampione bezgotovinskog plaćanja”

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u saradnji sa NALED -om i uz podršku kompanija Mastercard i Visa, pokrenula je nacionalnu kampanju i takmičenje gradova i opština „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“.
Cilj kampanje je jačanje svesti građana o prednostima razvoja bezgotovinskog društva i predstavlja jednu od mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije 2019 – 2020.
U proteklom periodu je postavljeno 250 POS terminala, u 60 gradova i opština u Srbiji, na šalterima različitih institucija javne uprave, preko kojih je obavljeno više od 51 hiljade transakcija. To znači, da građani isto toliko puta nisu morali da idu na šaltere banaka ili pošta kako bi platili administrativne takse, već su na jednom mestu, samo jednim dolaskom završili kompletan posao. Uvođenje POS terminala je za opštine i gradove besplatno, predstavlja jednu od bitnih mera Nacionalnog plana za suzbijanje sive ekonomije 2019 – 2020, te još jednom pozivamo da se sve lokalne samouprave uključe u ovu akciju, da zajedno gradimo efikasnu, transparentnu javnu upravu u službi građana – izjavio je doc. dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.


U takmičenju će učestvovati svi gradovi i opštine koji su omogućili plaćanje taksi i naknada platnim karticama na šalterima, a oni gradovi i opštine koji motivišu svoje građane da se opredele za upotrebu ovog načina bezgotovinskog plaćanja u periodu od 1. jula do 31. decembra 2019. godine i ostvare najveći broj plaćanja na POS terminalima u odnosu na broj stanovnika zaslužiće vredne nagrade.
Prvoplasirana lokalna samouprava biće nagrađena dečijim igralištem u vrednosti od 20.000 evra, pet prvoplasiranih dobiće internet prezentaciju „U službi građana“, u skladu sa standardima internet prezentacije Vlade Republike Srbije, a prvih 10 gradova i opština plaketu „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“ koja će biti uručena na završnoj konferenciji u Beogradu.
Kikinda spremno dočekuje ovo takmičenje i poziva građane da plaćanje taksi, naknada, poreza na imovinu vrše bezgotovinski putem POS terminala instaliranim u uslužnom centru. U okviru kampanje obezbeđene su i najniže provizije za uplate na šalterima – 45 dinara za iznose manje od 4.500 dinara odnosno 1% za veće iznose, kao i besplatno brendiranje šalter sale i učešće u kampanji i promociji.