Kikinda u konkurenciji za investiciju nemačkog automobilskog giganta

Kikinda u konkurenciji za investiciju nemačkog automobilskog giganta

Kikinda je jedan od dva grada koji su moguće lokacije buduće investicije nemačke automobilske industrije „Folksvagen”, ukoliko se ova kompanija opredeli da otvori fabriku u našoj zemlji. Druga potencijalna adresa ove investicije u Srbiji je u Šumadiji.

Nemački automobilski gigant vaga da li će investirati u Srbiji, ili možda Bugarskoj, Rumuniji ili Turskoj. Grad u kome bude otvorena nova fabrika “Folksvagena”, zasigurno će postati regionalni ekonomski lider. Investicija ove kompanije iznosiće 1,4 milijarde evra, a samo prostor pod halama više od 400 hektara.

U budućoj fabrici najvećeg proizvođača vozila na svetu, radiće čak 5000 ljudi, dok će toliki biti i broj kooperanata koji će se oslanjali na proizvodnju ove kompanije.

O adresi nove investicije Folksvagena, kompanija će odlučiti narednih meseci. Njeni predstavnici su proteklih meseci dolazili u više navrata u Kikindu kako bi se upoznali sa mogućnostima investiranja u našem gradu. Odluka će biti doneta na osnovu skupa različitih faktora. Ono što je poznato je da bi nova fabrika trebalo da ima kapacitet od 300.000 automobila godišnje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodi da su trenutno u opticaju dve moguće lokacije za VW – jedna u centralnoj Srbiji, a druga u Vojvodini.

Ako bi Folksvagen došao, sa izvozom od četiri milijarde i šesto miliona evra, to bi bilo 12 odsto uvećanje BDP-a. Time u jednoj godini, nekumulativnim sabiranjem, stižete pojedine zemlje za deset-deset i po godina, pošto će sad prosečna stopa u EU iznositi 1,1 odsto“, rekao je Vučić u emisiji “Bez ustručavanja” na Jutjub kanalu “Bez Cenzure”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napominje da će planirane investicije odnosno otvaranje novih fabrika u Banatu- Zrenjaninu, Pančevu i Kikindi, značajno uticati na privrednu sliku ovog dela zemlje.