Kikinda u akciji “Nedelja za čistiju Vojvodinu”

Kikinda se priključila akciji „Nedelja za čistiju Vojvodinu“, koju organizuje Pokrajinski sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine. S tim u vezi organizovana je akcija uređenja poteza od „NIS“-ove benzinske stanice do ulice Banatska u Kikindi.

Kako je navela sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i rurarni razvoj Miroslava Krnić, oko 50 učesnika akcije, zaposlenih u Gradskoj upravi i JKP, ali i sugrađana urediće lokaciju koja nam najviše ruži grad:

-Na ovom potezu se konstantno  prazni kontejner, dva puta tokom nedelje. Nesavesni sugrađani i dalje odlažu i dalje bacaju. Pojačane su i kontrole i pojačano je i kažnjavanje u ovom potezu,  a sad ćemo prvi put  kompletno urediti kako prilaz, tako i preglednost same saobraćajnice, tako i sakupljanje smeća.

Radnom Akcijom, koja je danas organizovana na potezu od NIS-ove benzinske pumpe do ulice Banatska, Kikinda se priključila akciji „Nedelja za čistiju Vojvodinu“koja se sprovodi kao uvod u aktivnosti koje proizilaze iz Deklaracije o zaštiti životne sredine u Vojvodini, usvojene u maju ove godine u Skupštini Vojvodine.

Budući da je baš taj potez vrlo kritičan i podosta je dugačka deonica, učesnici današnje akcije su se podelili u dve grupe, kako bi čišćenje bilo efektnije. Inače, ovo nije prva akcija koja je organizovana baš na tom delu, koji je na samom ulazu u Kikindu.

Evidento je da baš prilazi gradovima i naseljenim mestima, ukoliko su zagađeni i u nekontrolisanom rastinju, ostavljaju negativan utisak, kako na same žitelje tog mesta tako i na sve posetioce, te se apeluje na sugrađane da povedu računa na svoje životno okruženje. Lep grad, čista okolina, sredina bez smeća i ružnih zapuštenih delova je odraz ljubavi prema rodnom mestu, što je čest stimulans baš za učesnike akcije, kakav je i Dragan Kukilo:

-Dolazim često na sve akcije, koje se organizuju sa ciljem održavanja čiste životne sredine. I justros smo od osam na ovom potezu. Priključio sam se današnjoj akciji, jer smatram da je ovo vrlo dobra i pozitivna aktivnost. Apelovao bih na sve sugrađane da čuvaju svoje životno okruženje i prirodu uopšte.

 

 

Akcija se sprovodi na teritoriji čitave Vojvodine, u periodu od 24 do 27. juna, u organizuji Pokrajinskiog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine AP Vojvodine. U planu je niz ovakvih i sličnih ekoloških aktivnosti tokom godine, a prva naredna je „Za zeleniju Vojvodinu“