Kikinda slavi Dan oslobođenja u Velikom ratu- Otkrivena spomen ploča Dragutinu Ristiću, komandantu Gvozdenog puka

U holu Gradske kuće danas je otkrivena spomen ploča brigadiru Dragutinu Ristiću, komandantu Gvozdenog puka koji je pre tačno sto godina doneo slobodu u naš grad. Spomen ploču otkrili su gradonačelnik Pavle Markov i potpredsednik Gradskog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912 do 1920. godine Lazar Demić.

Izuzetna mi je čast da u ime Grada Kikinde zajedno sa Savezom potomaka ratnika Srbije od 1912 do 1920. godine otkrijemo spomen ploču čoveku koji je pre tačno 100 godina ušao na ovu kapiju, popeo se na balkon Gradske kuće i objavio vest da je Velika Kikinda slobodna. Čast je da sto godina nakon tog velikog događaja, stojimo svi zajedno ovde i odamo priznanje svim oslobodiocima našeg grada– istakao je gradonačelnik Pavle Markov.

Ovo je spomenik koji nas vraća u stogodišnju prošlost. Danas smo imali i prigodnu komemoraciju na Železničkom groblju gde je jedini spomenik posvećen ratnicima Srbije iz Prvog svetskog rata. Iskreno sam zahvalan što smo danas uradili jednu veliku stvar za prošlost i budućnost našeg grada– rekao je Lazar Demić, potpredsednik Gradskog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine

Drugi pešadijski puk “Knjaz Mihajlo” u sastavu Moravske divizije nazvan “Gvozdeni puk” bio je jedan od najslavnijih vojnih jedinica u srpskoj vojsci u ratovima za oslobođenje od 1912. do 1918 godine. Slavno ime „gvozdeni“ puk nije dobio ni od kralja, ni srpske Vrhovne komande već od vojnika drugih pukova, a zbog izuzetne hrabrosti i velikih ratničkih podviga.