Kikinda po zaradama na prvom mestu u okrugu

Dobra investiciona politika čelnih ljudi grada koja podrazumeva dovođenje novih kompanija i stvaranje uslova za zapošljavanje Kikinđana dovela je do toga da su u našem gradu prošle godine zarade stabilne i uvećane. Prema podacima Regionalne privredne komore prosek zarada u ostalim opštinama našeg okruga za 1.500 dinara niži je u odnosu na plate u Kikindi.

 

 

 

 

 

 

-Kikinda je u 2018. godini postala je lider u visini zarada u Severnobanatskom upravnom okrugu. Prosečna zarada bila je 46.015 dinara što je za nekoliko hiljada dinara više nego u 2017. Plate u Senti koja je prednjačila zaostaje za Kikindom sa prosekom, dok je u Kanjiži prosečna zarada prošle godine znatno opala – istakao je Tibor Horvat, direktor RPK.

Sa ovom prosečnom zaradom umanjena je razlika u odnosu na Republički i Pokrajinski prosek.

-U Republici i Pokrajini ranijih godina zarade su bile znatno više nego u Kikindi, a sada je razlika u odnosu na republički prosek 10 odsto, a u odnosu na pokrajinski pet procenata. Sa prosekom iz prošle godine približili smo se i susedima u Zrenjaninu i Subotici po zaradama. U Subotici su zarade po prvi put bile manje nego u Kikindi. U Zrenjaninu su plate veće za skoro 2.000 dinara, ali se razlika smanjila sa prosečnih pet, šest hiljada dinara koliko su nam “bežale” komšije -rekao je Horvat.

Broj nezaposlenih znatno je smanjen u prošle dve godine, a skoro duplo za proteklu deceniju.

-Poredili smo broj nezaposlenih u 2008. i 2018. godini. Bez obzira na to što je bilo odliva sugrađana u inostranstvo i druge gradove ili odlazaka u penziju, naši sugrađani su se zapošljavali tako da je pad nezaposlenosti čak 57 odsto – kaže naš sagovornik.

Od početka 2017. do sredine 2018. godine u severnom Banatu za 1.400 osoba povećan je broj zaposlenih, dok je u Kikindi 450 nezaposlenih dobilo posao.

-Tome je najviše zaslužan dolazak investitora i dobra politika gradske uprave koja se tiče dovođenja investitora u grad – zaključio je Tibor Horvat.

Interesantan je i podatak da se najviše smanjio broj nezaposlenih u kategorijama u kojima ih je bilo najviše i to osoba sa prvim, trećim i četvrtim stepenom stručne spreme.