Kikinda obeležila Svetski dan voda

Voda predstavlja izvor života, a Ujedinjene nacije su 1993. godine proglasile 22. mart za Svetski dan voda, s namerom da istakne njenu važnost i ograničavajuću ulogu u životu. Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave Kikinda i ove godine različitim aktivnostima obeležava ovaj međunarodni datum.

Na predavanju koje smo pripremili u saradnji sa JP „Kikinda“, Zavodom za javno zdravlje i preduzećem VDP „Gornji Banat“ iz Kikinde predstavićemo sve ono što mi kao institucije i preduzeća radimo po pitanju voda, rekla je Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Đaci Srednje stručne škole „Miloš Crnjanski“ i Ekonomsko – trgovinske škole imali su priliku da na interaktivnoj tribini u Kulturnom centru Kikinda čuju zbog čega je bitno očuvati ovaj prirodni resurs i kako se to nadležne ustanove brinu o njemu.

Srednjoškolci su na predavanju „Voda jednako život“ slušali o kako funkcioniše vodovodni sistem i šta se radi na monitoringu voda i njihovoj zaštiti. Upoznali su se i sa istorijskih pregledom razvoja vodosnabdevanja u našem gradu, istakao je Milan Makivić iz JP „Kikinda“.

Takođe, u okviru obeležavanja ovog datuma, učenicima OŠ „Đura Jakšić“ predočena je tema „Očuvanje vode kao izvora života“ kroz predavanje referent za kanalizaciju JP „Kikinda“ Danijele Brojčin:

-Problem porasta potrošnje, razna zagađivanja i neadekvatno korišćenje resursa dovelo je do toga da se količine rezervi vode u svetu smanjuju iz dana u dan. Prema procenama nekih stručnjaka, došlo se do informacija da će do 2025. godine dve trećine svetskog stanovništva biti u krizi kada je snabdevanje vode u pitanju.

U Srbiji trenutno nije takva situacija, ali bi mogla da bude. Veliki problem naše zemlje jeste zagađenje vode. Zbog toga su institucije želele da kikindske školarce upute na to kako se ovaj prirodni resurs štiti.