Kikinda obeležila 4. jul, Dan borca

 

4.jul je datum koji je decenijama svetkovan kao „praznik ustanka naroda Jugoslavije“. Obeležavana je godišnjica sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, na kojoj je donesena odluka o podizanju oružanog ustanka protiv okupatora.

 

Nekada praznovani i duboko poštovani datumi u svim republikama, nekadašnje Jugoslavije danas još pamte i beleže jedino udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata. U Kikinidi su članovi SUBNOR-a  polaganjem venaca odali počast palim borcima, rekao je predsednik ove organizacije Nenad Dimitrijević, a svoje poštovanje senima odali su članovi Gradske uprave, raznih organizacija  udruženja:

-Po tradiciji obeležavamo ovaj datum. Tada je u Beogradu doneta odluka da se oforme jedinice koje će organizovano delovati, da se organizuju partizanski odredi. Sve se to događalo posle potpisivanja kapitulacije, nakon 6. aprila. Nama je ovaj datum izuzetno važan, pogotovo u ovoj godini kaga GrO SUBNOR-a  obeležava 70 godina od formiranja SUBNOR-a Srbije.

 

Polaganje venaca i svečanost je promatrao i ovejani stari ratnik, sugrađanin Nikola Krunić. Nedavno je napunio 97 godina, što je jedan od razloga što ga noge polako izdaju. Ipak srce u junaku nije dozvolilo da ne oda počast svojim palim drugovima pa je i ovog 4. jula došao, svestan i da  u odnosu na  njih on beleži pola veka više života:

-Ja sam iz Srema, partizan. Rođen sam u rumi. Bio sam partizan na Fruškoj Gori. Dva puta sam ranjen, dva puta sam pogođen. Evo, još uvek imam kuršume u ruci. Išao sam do pijace, bilo mi daleko da odem i do spomenika, ali sam hteo da im odam počast. Ja sam napisao knjigu o partizanima iz Kikinde. Ja sam kapetan prve klase i sa tim činom sam otišao u penziju.

 

 

Gradski odbor SUBNOR-a je u toku dana organizovao polaganje venaca na spomenicima podignutim palim borcima u drugom svetskom ratu, u Nakovo i u Banatskoj Topoli, gde će biti održan i parastos borcima palim u retnim dejstvima od 1941. do 1945. Nakon svečane ceremonije polagaja venaca, kako je Dimitrijević rekao povodom jubileja 70 godina od formiranja SUBNOR-a Srbije i SUBNOR-a Kikinde MZ Banatska Topola će biti uručeno najveće priznanje ove organizacije a to je Povalja republičkog Odbora SUBNOR-a.