Kikinda najbolje u Srbiji obeležila Evropski školski sportski dan

Evropski dan posvećen školskom sportu okupio je na Gradskom trgu mlađe osnovce kikindskih škola, koji su u dvočasovnom programu pokazali svoje sportske veštine.

Deca su se prvo zagrejala, a potom prešla na igru „Između dve vatre“, koja je gotovo simbol časova fizičkog vaspitanja. Manifestacija je održana u organizaciji Školskog sportskog saveza Kikinde, a njen cilj je jasan:

-Cilj je da se napravi zajedništvo među zemljama, koje žele da unaprede fizičku aktivnost i da ukažu na to koliko je velik problem kod dece i odraslih koji je posledica pasivnog načina života, a koji dovodi do različitih oboljenja. Mi smo se odlučili da preko najmlađeg školskog uzrasta promovišemo fizičku aktivnost i zdravlje, objašnjava Svetlana Mirčić Vukobrat iz Školskog sportskog saveza Kikinde.

U ovoj velikoj manifestaciji, koja se odvija u gradovima širom Srbije, posebno se istakla Kikinda:

-Ono što je za naš grad i za mene jako značajno, na šta sam ponosna, što Školski sportski savez manifestaciju organizuje na jako visokom nivou. Dobila sam informaciju da je u Srbiji najveća manifestacija u Kikindi i da ćemo kao grad dobiti najveći nagradni fond u vidu opreme za škole.

Kikinda je oduvek bila grad u kojem se neguje sport. U manifestaciji su učestvovale 24 ekipe, koje predstavljaju najlepšu sliku našeg grada, smatra član Gradskog veća Miodrag Bulajić:

-Posvećenost radu sa mlađim uzrasnim kategorijama, odnosno školskom decom, predstavlja osnovu za sve radnike u sistemu obrazovanja, koji se bave fizičkom kulturom. Mi kao jedinica lokalne samouprave posvećujemo veliku pažnju obezbeđivanju neophodnih finansijskih sredstava za realizaciju organizovanih i programski planiranih aktivnosti koje su direktno vezane za oblast fizičke kulture.

Decu je važno usmeriti na fizičku aktivnost, pogotovo u vremenu modernih tehnologija. Zato je bitno da ovakvih manifestacija bude što više:

-Zajedno danas ovde sa decom na Gradskom trgu podelimo osećaj zajedništva, da ih motivišemo da se u kontinuitetu bave sportskim aktivnostima, ali i da im pružimo bezrezervnu podršku. Bićemo zahvalni ako smo barem jednim delom zaslužni za njihove divne osmehe.

Inicijativa za obeležavanjem Evropskog školskog sportskog dana potekla je iz Mađarske. Želja je da se tokom makar jedne nedelje godišnje deca fokusiraju na fizičke vežbe.