Kikinda izdvaja 90 miliona dinara za više od 10 mera populacione politike

U našem gradu proteklih nekoliko godina intenzivno se radi na pronatalitenoj politici. Mere za podsticaj populacione politike gradonačelnik Pavle Markov predstavio je ministarki bez portfelja Slavici Đukić Dejanović tokom njene posete Kikindi koja je pozdravila napore lokalne samouprave.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Sama činjenica da se iz gradskog budžeta izdvaja preko 50 miliona dinara za prevoz srednjoškolaca i studenata govori da se potrebama mladih posvećuje puna pažnja. Razmišlja se o tome da se stvore uslovi da se školuju i steknu obrazovanje, kao i da ostanu u Kikindi i zasnuju porodicu. Zajedno sa gradonačelnikom Markovim razgovarala sam o potrebi da se uspostavi bolja saradnja sa državom kada je reč o poulacionoj politici. Planiramo projekat sa Ujedinjenim nacijama i Komeserijatom za izbeglice koji bi bio realizovan u Kikindi stoga je važno da saznamo koja investicija ili pilot program bi zadržao mlade u rodnom gradu – istkla je ministarka Slavica Đukić Dejanović.

Pored mera populacione politike jedna od tema bila je i na koji način pomoći starijim sugrađanima. Prosečna starost stanovnika u našem gradu je 44 godine. Na hiljadu sugrađana rodi se osam beba, a premine 16 osoba. Oko 800 svake godine odluči da se iseli. Problem pada nataliteta osim u Kikindi, u celoj Srbiji, kao i zemljama u okruženju prisutan je već 25 godina, dodao je gradonačelnik Pavle Markov. Za naš grad važno je da se ovaj problem rešava.

-U proteklih nekoliko godina učinili smo puno toga da mladi ostanu u Kikindi. Naš grad je lep i u mnogim segmentima nudi veoma kvalitetan život. Imamo više od 10 mera populacione politike na koje se godišnje iz budžeta grada utroši oko 90 miliona dinara i nalazimo se među retkim lokalnim samoupravama u Srbiji koje izdvajaju velika sredstava za bolji život dece i mladih – rekao je Pavle Markov.

Među najznačajnijim merama populacione politike i poboljšanja položaja porodica sa decom u našem gradu su: roditeljski dodatak za prvorođeno dete, novčana pomoć nezaposlenim porodiljama, dodeljivanje bebi paketi svakom novoređenčetu, besplatan boravak u vrtiću za treće i četvro dete, besplatan prevoz za sve učenike srednjih škola, regresiran prevoz za studente. Gradska uprava nastaviće sa dobrom praksom.

-Radom u prethodnom periodu svi su mogli da se uvere u to koliko nam je važno da ulažemo u bolji život dece. Ulaganjem u ekonomsku stabilnost grada stvorili smo osnov za kvalitetniji život naših sugrađana. Još više sredstava izdvojićemo za populacione mere – dodao je Markov.

Slavica Đukić Dejanović prilikom posete Kikindi obišla je Zavod za javno zdravlje i fabriku “Toza Marković”.