Kikinda domaćin vaterpolo Dunav regionalne lige za žene

Ženski vaterpolo klubovi iz Srbije, Mađarske i Rumunije prvi put ove godine oformili su Dunav regionalnu ligu u kojoj se takmiči šest klubova. Prvi turnir održan je u Mađarskoj, a drugi u Kikindi, zahvaljujući dobroj saradnji vaterpolo klubova ŽAK iz Kikinde i “Crvena zvezda” iz Beograda.

 

 

 

 

 

-Ovo je veliki turnir za ženski vaterpolo. U Dunav ligu uključene su dve ekipe iz Mađarske, tri iz Srbije i jedna iz Rumunije. Plan je da nam se priključi još klubova, a cilj je da se promoviše i pospeši ženski vaterpolo u regionu. U Mađarskoj je veoma razvijen ženski vaterpolo, tako da od njihovih ekipa očekujemo najveću pomoć u daljem razvoju ovog sporta -istakla je Dragana Ivković, trener ŽVK “Crvena zvezda” i reprezentacije Srbije

Da je osnivanje vaterpolo Dunav regionalne lige za žene važan korak ka tome da se ovaj sport unapredi složili su se predstavnici rumunskih i mađarskih klubova.

-Smatram da je regionalno takmičenje odlično za ženski vaterpolo na Balkanu. Na ovaj način unapredićemo kvalitet igre jer su tri zemlje učesnice u ligi. Imamo kvalitetno takmičenje koje će nama iz Rumunije puno pomoći jer je ženski vaterpolo u našoj zemlji na najnižem nivou u odnosu na Srbiju i Mađarsku. Ovo je ujedno i dobra priprema za naše nacionalno takmičenje koje će pomoći da naše igračice unaprede svoju igru – rekla je Teodora Dragozin iz ŽVK “Rapid” iz Rumunije.

-Zadovoljstvo nam je što smo deo Dunav regionalne lige za žene. Na ovaj način svi učimo, a naše vaterpolistkinje stiču preko potrebna iskustva u međunarodnom takmičenju. U timu imamo nekoliko iskusnih igračica koje su deo reprezentacije Mađarske, ali ima i mladih za koje je ovo važno iskustvo. Naša ekipša zazuzima peto mesto lige u Mađarskoj – dodao je Piter Silađi iz ŽVK “Eger” iz Mađarske.

Milorad Aleksić, organizator programa SC “Jezero” ističe da je veoma važno za promociju Kikinde što je domaćin međunarodnog turnira.

-Ovo je jedinstvena prilika da budemo domaćini ovakvog turnira. To je prilika da uspostavimo saradnju i za naredni period – kazao je Milorad Aleksić, organizator programa SC “Jezero”.

Na svakom turniru igra se po 15 utakmica i svih šest ekipa igra međusobno. Najuspešniji klub biće proglašen za najbolji u Dunav ligi.